Vandas podal trestní oznámení na ředitele agentury pro Romy

Praha - Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas podal v pondělí trestní oznámení na ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Úřadu vlády ČR Martina Šimáčka pro šíření poplašné zprávy. Oznámení se týká věty, kterou Šimáček v článku na serveru iDnes.cz reagoval na nepokoje ve Šluknovském výběžku a v níž údajně popisoval, jak desítky až stovky příslušníků DSSS pochodují Rumburkem a napadají Romy.

„Běhá mi mráz po zádech, když vidím Josefa Mašína, místního rumburského radikála, jak křičí na 600 lidí na náměstí: Pojďte na cikány. Pod ním stojí desítky nacistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti a pomáhají uvádět lidi do varu. A výsledek? Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty. Takhle to začínalo ve 30. letech,“ uvedl v článku Šimáček.

„Věta 'Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty', popisující aktuálně probíhající sérii shromáždění nespokojených občanů v oblasti Šluknovského výběžku je jednoznačně nepravdivá, neboť na žádných shromážděních v tomto regionu k výše popisovaným událostem nedošlo,“ napsal Vandas v trestním oznámení. Dodal, že DSSS v této oblasti nahlásila i další shromáždění.

Martin Šimáček
Zdroj: ČT24

Vandas také uvedl, že Šimáčkovo paušální označení členů či příznivců legální a řádně registrované politické strany DSSS za nacisty má jednoznačně pomlouvačný charakter. „Není ani patrné, jak a na základě čeho pan Šimáček poznal, kdo ze '600 lidí na náměstí' je členem či příznivcem DSSS nebo nacistou,“ upozornil Vandas.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, pod jejíž sekci pro lidská práva na úřadu vlády Šimáčkova agentura spadá, nechtěla trestní oznámení komentovat. Médiím pouze vzkázala, že agentura pomáhá svou činností na Šluknovsku mírnit negativní dopady vyhrocené situace. „K tomu přispívá i upozorňování na nebezpečí zneužití obtížné situace extremisty,“ uzavřela.