Šluknovsko kraj moc nezajímalo, peníze posílal jinam

Rumburk - Starostové obcí na Šluknovsku se dnes spolu s ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou dohodli na souboru legislativních změn, které by měly pomoci vyřešit situaci v kraji. Mezi navržená opatření patří například úprava loterijního zákona, centrální evidence přestupků nebo stop půjčkám pro zadlužené lidi. Starostové ale chtějí i více peněz od státu a litují, že média a politici jim nevěnovali tolik pozornosti už dřív. České televizi se totiž podařilo získat přehled finančních toků ústeckého regionu v minulém roce. Mimo jiné z něj vyplývá, že tato oblast rozhodně nebyla jeho prioritou.

Podle zjištění ČT vydal Ústecký kraj loni na program rizikového chování celkem 982 tisíc korun. Šluknov z programu získal 20 tisíc, Rumburk 13. Jen o něco větší Kadaň ale dostala skoro 4krát víc. Sedm a půl milionu korun pak kraj rozdělil na sociální aktivity a podporu rodin. Do Šluknova a Varnsdorfu nešlo nic, Rumburk dostal 240 tisíc korun. Hejtmanka tvrdí, že za jejího vedení šlo do Šluknovského výběžku peněz dost, konkrétně 996 milionů korun. V projektech, které mají bojovat s kriminalitou, se ale částky neobjevují. Loni v nich připadlo výběžku jen přes sto tisíc. Peněz přitom v krajské pokladně není málo. Fond hejtmanky našel například třičtvrtě milionu na podporu mosteckých dostihů. Do problémových měst ale stejný fond nepřispěl vůbec.

Peníze na prevenci rizikového chování
Zdroj: ČT24

Ústecký kraj nyní po dohodě se starosty navrhuje balíček legislativních změn. Chce například prosadit přesnější definici sociálního bydlení, které je podle místních zneužíváno spekulanty. S tím souvisí i požadavek na hygienický výměr, který by stanovil, kolik lidí může v příslušném bytě bydlet. Inspirací je pro Šluknovský výběžek především Litvínov, kde vypadala situace podobně, ale podařilo se ji uklidnit. „Po vzoru Litvínova chceme najít prostředek, který by umožnil omezit výši příspěvků na bydlení, což se ve Varnsdorfu zatím nedělo,“ řekl po jednání krajský radní a varnsdorfský zastupitel Petr Jakubec (ČSSD).

„Jako kraj můžeme ve sněmovně předložit právě ty balíčky, které zatím neprošly a které pomůžou starostům nejen ve Šluknovském výběžku, protože těch lokalit v Ústeckém kraji je celkem mapováno 63,“ řekla na tiskové konferenci ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Starostové by rádi i víc peněz od státu. „Chtěli bychom zaměstnat víc lidí, a ne jen na pár měsíců, ale ideálně až do důchodu,“ dodal starosta Rumburka Jaroslav Sykáček (ČSSD).