Nadstandard a vyšší zdravotnické poplatky opět prošly

Praha - Sněmovna opět schválila první část zdravotnické reformy, která mimo jiné nově zavádí připlácenou nadstandardní zdravotní péči. Zvyšuje také poplatek za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Koalice dnes podle očekávání hlasy 103 ze 177 přítomných poslanců přehlasovala veto levicového Senátu. Opozice vzápětí varovala, že novelu napadne u Ústavního soudu, a to jak kvůli nadstandardu, tak i poplatkům.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) ale předloha není v rozporu s Listinou základních práv a svobod, neboť rozdělením péče se její standard nesníží. „Zajišťuje pojištěnci jeho nárok na zdravotní péči, zavádí možnost připlatit si legálně na ekonomicky náročnější péči,“ uvedl ministr. Podle něj norma nepřinese rozdělení péče na tu pro bohaté a na tu pro chudé, jak tvrdí opozice.

David Rath o ústavní stížnosti: „Já předpokládám, že v nejbližších týdnech, maximálně měsících, protože se to musí napsat kvalitně, budeme ústavní stížnost podávat.“

Novela, kterou kritizovala Česká lékařská komora i odbory, ruší zákaz připlácení za lepší péči. Do budoucna by se tak měl zavést standard, na který by měl pacient nárok ze zdravotního pojištění. Za nadstandard by si pak připlácel. Podle kritiků ale novela nestanoví, kdo a na základě jakých kritérií bude standardy určovat. Odborníci mají nejprve určit výkony, ke kterým je ekonomicky náročnější varianta. Tento seznam se stane prvním podkladem pro definování úhradových standardů.

Brífink ČSSD ke zdravotnické reformě (zdroj: ČT24)

Levné léky si zaplatí každý sám

Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá i s tím, že by si pacienti měli hradit ze svého léky do 50 korun a podpůrné léky, a to třeba na vysoký tlak. Nově by se naopak neplatilo 30 korun za položku na receptu, ale za celý recept. Další změna předpokládá zavedení aukcí na léky. Zmocnění k jejich provádění by měl lékový úřad, který by vytvářel seznamy léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta.

Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny by musely vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do systému pojištění. Má to pokrýt zvýšené náklady v důsledku růstu daně z přidané hodnoty. Celkem by šlo o 5,4 miliardy korun. Novela umožní fúzi pojišťoven. Součástí novely mělo být původně i ustanovení, kvůli kterému by si lidé museli platit také amalgámové plomby. Na žádost VV však koalice od tohoto plánu upustila.