Sněmovna definitivně zpřísnila regulaci hazardu - VV navzdory

Praha - Poslanci dnes podle očekávání dali definitivně zelenou novele loterijního zákona, která zpřísňuje regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Obcím dává právo vyhláškami regulovat místa i čas provozování heren. Předlohu poslancům vrátil Senát kvůli některým chybám. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta, který už jej jednou vetoval - podle něj zásadním způsobem zužuje okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

Pro Senátem navrženou verzi dnes hlasovali poslanci napříč stranami s výjimkou VV. Poslanci této strany hlasovali proti, pouze ministr školství Josef Dobeš byl pro. V rozpravě zazněla také kritika poslance této strany a odpůrce loterií Josefa Novotného. Prohlásil mimo jiné, že novela nedává obcím šanci hazard regulovat a obvinil koaliční partnery z porušení koaliční smlouvy, protože hlasují s opozicí.

Radek John (VV): „Pokud se stane to, co minule, že se to pokusí ODS a TOP 09 prohlasovat s opozicí, budeme to považovat za koaliční nevěru, za porušení koaliční smlouvy.“

Senát poslancům novelu vrátil, protože podle senátorů obsahovala chyby. Například snižovala pravomoc obcí, protože by zrušila platnost obecních vyhlášek, které regulují klasické hrací automaty. Některá další ustanovení byla navíc retroaktivní, protože měla platit již od letošního 1. července.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Z hazardu potečou i řádné daně, čtvrtina obcím

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes poslancům řekl, že sice může mít nad některými body rozpaky, ale že návrh současnou situaci zcela jasně zlepšuje. Informoval poslance, že v novém zákonu o daních z příjmů už ministerstvo zruší daňové osvobození loterijních firem, které budou muset kromě daně z příjmů platit loterijní daň. Stane se příjmem státního rozpočtu a o jejím využití budou podle něj rozhodovat poslanci při schvalování státního rozpočtu.

Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Nově se sjednotí odvody z výnosů hazardu z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. To má podle ministerstva financí zabránit tomu, aby se loterijní firmy štěpily na menší a spadaly do nižších odvodů. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí.