Dobeš: Za Bátorou stojí Hrad z 10 procent, zbytek je mé svědomí

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) nadále stojí za svým ministerským úředníkem Ladislavem Bátorou. Vliv Hradu na jeho angažmá na ministerstvu školství je podle ministra jen desetiprocentní, zbytek tvoří vlastní Dobešova aktivita. Šéf školství to dnes uvedl v Impulsech Václava Moravce.

„Jestli si myslíte, že za kauzou Bátora je pan prezident, tak - kdybych to měl říct v procentech - je to deset procent, že je to člověk z Hradu doporučený,“ potvrdil Dobeš zájem kanceláře prezidenta republiky na setrvání Ladislava Bátory v rezortu školství.  

„Devadesát procent je to, že jsem přesvědčený, že za svým úředníkem stojím, že má po pracovní době právo na svobodu slova,“ dodal ministr s tím, že mu zatím nikdo nepředložil doklad o Bátorových neonacistických nebo rasistických výrocích. „Kdyby takový výrok byl, tak se s panem Bátorou rozcházím. Kdybych bez těchto důkazů hodil pana Bátoru přes palubu, tak bych mu potvrdil cejch 'starého fašouna' a to si nevezmu na svědomí.“

Dobeš se vyjádřil i k aktuální situaci kolem svého úředníka. Dnes se totiž na Bátorově facebookovém profilu objevilo hanlivé vyjádření na adresu Karla Schwarzenberga. Bátora se však od svého profilu distancoval s tím, že autorem komentáře není a že jeho profil pravděpodobně někdo „naboural“. „Jestliže mi můj podřízený řekne, to jsem neudělal, tak já mu věřím. Je to dostatečný důkaz,“ uvedl ministr školství.

Výrok na Bátorově facebooku:

„Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si s sebou jako lokaje pana Kalouska, udělal by občanům této země velkou laskavost.“

Komentář Ladislava Bátory:

„Nechám prověřit nějakou firmou, která má pro to odbornost, co se vlastně s mým facebookem a e-mailem stalo. Bez ohledu na šetření zároveň podám trestní oznámení.“

Gazdík: Dobeš nezná důvody, proč má Bátoru na ministerstvu

Kvůli kauze Bátora dnes ministr školství Dobeš navštívil také poslanecký klub TOP 09, která usilovala o Bátorův konec na ministerstvu. „Pan Bátora se přesunul z úřednické pozice do kabinetu ministra, což je politická funkce. Není to nejšťastnější vítězství. Vítězství by bylo, kdyby pan Bátora opustil ministerstvo. To se bohužel nestalo, ale je to odpovědností pana ministra i jeho nadřízeného i pana premiéra,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Podle Gazdíka nicméně Dobeš Bátorovo setrvání na ministerstvu neobhájil. „Sám pan ministr nezná důvod, proč drží pana Bátoru.“

Klaus rovná se Bátora?

Média již několik týdnů spekulují o tom, že nad Bátorou drží ochrannou ruku prezident republiky Václav Klaus. Názorově se totiž oba politici v řadě případů shodují, podle některých úvah pak chce Klaus prostřednictvím Bátory ovlivňovat exekutivu.

Sám prezident se na adresu kontroverzního úředníka vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi. „Někteří lidé, kteří si netroufnou na mě, tak si nacházejí slabšího partnera a s tím se snaží utkávat. Souhlasím, že je pan Bátora zástupnou figurkou. Chudák pan Bátora,“ uvedl Klaus.

Podle Gazdíka tak Bátoru postavil sobě naroveň. „Pan prezident tam de facto dal rovnítko mezi sebe a pana Bátoru, protože tvrdil, že kdo si netroufne na něj, útočí na pana Bátoru. My nemáme potřebu útočit ani na pana prezidenta, ani na pana Bátoru, nám vadí, když pronikají extremistické síly na ministerstvo školství,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Interview ČT24 s Petrem Gazdíkem (zdroj: ČT24)