Sněmovna schválila další část zákonů zdravotnické reformy

Praha – Poslanci vládní koalice prosadili i přes odpor opozice návrhy zákonů, které jsou součástí druhé části zdravotnické reformy. Jde o zákon o zdravotních službách, o zdravotnické záchranné službě a zákon o speciálních zdravotních službách a pak také některé související novely. Zdravotnickou reformou se teď bude zabývat Senát. Opozice naopak hrozí stížností k Ústavnímu soudu.

Zákon o zdravotních službách vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče i pacientů. Pacient se stane „rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb“. Získá například právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. V Národním registru poskytovatelů najde rovněž všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb. Kritici ovšem tvrdí, že pacienti o některá práva přijdou. Opozice poukazuje také na to, že zákon zbytečně mění zavedené pojmy a ve zdravotnictví vznikne chaos.   

Poslanci v předloze provedli několik změn. Nově by třeba lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, měli právo znát jméno osoby, jež stížnost posuzuje. Z návrhu naopak vypadla možnost, aby Česká lékařská komora mohla kontrolovat poskytovatele péče a vstupovat do dokumentace pacienta bez jeho souhlasu. U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí. 

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví také bude mít pravomoc vydat vyhlášku, která uvede, ve kterých obcích může být výdejna léčiv a ve kterých ne. Všichni soukromí lékaři také budou muset žádat úřady o novou registraci. 

Zákon prodlužuje dojezdové doby záchranek

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut – nejvýše na 20 minut. Předkladatelé ale – na rozdíl od opozice – tvrdí, že to dostupnost péče nezhorší. Záchranáři také budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.   

Poslanci do předlohy kvůli zmatkům v legislativním procesu nepřidali odchodné pro záchranáře. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil, že novelu co nejdříve připraví. Občanští demokraté poukazovali na to, že příslušná ustanovení může do předlohy přidat levicový Senát.   

Nemocnice
Zdroj: ČT24

Předloha o speciálních zdravotních službách upravuje například umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a transsexualitu. Předloha rovněž zakazuje klonování lidí a stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech. Umělé oplodnění bude moci podstoupit žena nejvýše do 49 let. Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo 55 let, poslanci ale neúspěšně navrhovali i 45 let. 

Pojišťovny budou hradit čtyři pokusy o umělé oplodnění

Podle související novely o zdravotním pojištění budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase. Klient také bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.   

Pojišťovny budou nově hradit dívkám ve věku od 13 do 14 let očkování proti rakovině děložního čípku. V případě asistované reprodukce budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří v případě, že při prvních dvou pokusech se bude používat jedno, nikoli více embryí. Nynější reformní novela novelizuje návrh na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je první částí zdravotnické reformy. Poslanci v úterý přehlasovali senátní veto a předloha míří k podpisu prezidenta. 

Tato novela počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Pokud bude schválena, opozice se obrátí na Ústavní soud. Předloha počítá s placením léků do 50 korun a doplňkových a podpůrných přípravků pacientem, na druhou stranu zavádí třicetikorunový poplatek za recept místo za položku na receptu. Z úhrad měly léky vypadnout ve správních řízeních. Současná novela je podle schváleného pozměňovacího návrhu vyřazuje přímo.