Švýcarské soudy přiblížily Pitrovo vydání do ČR

Praha - Federální trestní soud ve Švýcarsku zamítl odvolání odsouzeného kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který se jím snažil zabránit vydání své osoby do České republiky. O verdiktu informovalo s odvoláním na příslušné švýcarské úřady ministerstvo spravedlnosti. Pitrovi zbývá už jen možnost bránit se proti vydání do vlasti u poslední instance, kterou je v zemi helvétského kříže Federální nejvyšší soud. Pitr odsouzený v Česku za daňové delikty je od loňského července ve švýcarské vydávací vazbě.

Tomáše Pitra zadrželi loni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici. Česká strana podala v srpnu 2010  žádost o jeho vydání k výkonu trestu odnětí svobody na základě pravomocných rozsudků českých soudů. Spolkový úřad pro justici, který je švýcarskou obdobou českého ministerstva spravedlnosti, pak v prosinci 2010 povolil Pitrovo vydání. Tímto rozhodnutím potvrdil, že byly splněny podmínky pro vydání. Klíčovou podmínkou pak bylo, že trestné činy uvedené v rozsudcích a v žádosti o vydání jsou trestné i podle švýcarského práva. Podnikatel proti tomuto rozhodnutí podal odvolání ke švýcarskému Federálnímu trestnímu soudu, který mu ho počátkem září zamítl.

Soud již dříve také rozhodl, že uprchlý podnikatel zůstane až do konce vydávacího řízení ve vazbě. Zamítl Pitrovu nabídku složit za propuštění kauci ve výši milion švýcarských franků (asi 23 milionů korun). Loni chtěl muž za své propuštění složit třikrát tolik. Podle bellinzonského soudu je však propuštění z vydávací vazby ve Švýcarsku jen výjimečné.

Podle rozsudku hrozí Pitrův útěk a toto riziko ještě zvyšuje rozhodnutí o vydání do ČR. Přiměřená nejsou ani opatření jako ohlašovací povinnost a zabavení dokladů a cenností, která Pitrův advokát navrhoval. Změnit to prý nemůže ani kauce. „Nadále panují nejasnosti kolem finančních poměrů stěžovatele,“ uvedl tehdy soud. Stejný soud se zabývá také další Pitrovou věcí - jeho upozornění na politickou povahu jeho činu. Kvůli „politickému deliktu“ totiž Švýcarsko zadržené do jejich vlasti či jinam nevydává. Ze současného rozhodnutí však
vyplývá, že soud pravděpodobně podnikatelovu kauzu za politickou nepovažuje.

Kontroverzního podnikatele v roce 2006 soud pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel však do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v Česku pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

Vydáno pod