Policie varuje: Extremisté se o víkendu pokusí převzít iniciativu

Nový Bor – Pravicoví extremisté se o víkendu pokusí převzít iniciativu nad protesty ve Šluknovském výběžku a využít místní lidi k vlastním cílům. Vyplývá to z indicií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Dosud pravicová scéna situaci spíše sledovala. Nyní se ale policisté obávají, že extremisté by se mohli do akcí proti nepřizpůsobivým občanům zapojit ve velkém. V pátek a sobotu má v Novém Boru i jinde ve Šluknovském výběžku proběhnout několik protestních akcí.

Demonstrace mají začít v pátek v Krupce. Největší nepokoje ale policie očekává v sobotu, kdy nejprve v Novém Boru, poté ve Varnsdorfu a nakonec v Rumburku bude demonstrovat Dělnická strana sociální spravedlnosti.

„Pravicoví extremisté by se mohli pokusit převzít iniciativu, zúčastnit se ve větším počtu,“ říká mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Extremisté se pravděpodobně budou snažit využít místní lidi k provokování konfliktů nebo jako živé štíty. Podobnou taktiku zvolili už minulý víkend.

Reportáž Pavly Kubálkové a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

„Radikálové využili přítomnosti náctiletých dívek a za nimi se dostali až k policejnímu kordonu,“ popisuje praktiky extremistů mluvčí ústecké policie Jarmila Hrubešová. „Pro pravicové extremisty je důležité ukázat, že jsou určitou opozicí systému, se kterou jde lid. Proto jim třeba vyhovují záběry, kdy se policie pere s takzvanými obyčejnými občany,“ vysvětluje dále Miroslav Mareš, odborník na pravicový a levicový extremismus.

Nenávist není řešení

Do stejných míst se chystají také odpůrci extremistů a násilí, například iniciativa Nenávist není řešení. Její mluvčí Miroslav Brož už dříve uvedl, že její účastníci budou pokojně stát v místě, kde v Novém Boru bydlí nejchudší. „Všechny naše aktivity budou striktně nenásilné a budou směřovat k uklidnění situace,“ zdůraznil. Na jejich přítomnost je připravena i policie.

„Nechceme popírat problémy soužití. Rozšiřovat vinu jednotlivců na celá etnika je ale nespravedlivé a situaci to jen zhorší. Ve chvíli, kdy je menšina zastrašována stále zjevnějšími výhrůžkami a kdy proti ní někteří 'slušní lidé' pochodují bok po boku s neonacisty, nemůžeme stát stranou,“ komentuje situaci mluvčí iniciativy Monika Bunžová z Českého helsinského výboru.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Policie se na ostré konflikty připravuje a místní obyvatele varuje: o víkendu nebude v ulicích bezpečno. „Hrozí tam reálné střety a zranění. Takže děti a těhotné ženy do shromáždění nebrat,“ varuje mluvčí policie Hrubešová. Pořádkové jednotky policie mají ve své výbavě i granátomety na slzný plyn. „Pokud velitel zásahu nebo pořádkové jednotky vyhodnotí situaci tak, že je zapotřebí použít granátomety na slzný plyn, potom mohou být použity,“ uvedla policejní mluvčí.

Policie radí přeparkovat a odstranit reklamy

Policisté v Novém Boru na Českolipsku dnes obyvatelům města začali rozdávat leták, v němž najdou informace o trase pochodu a rady, jak dbát o svou bezpečnost. Akce je ohlášena od 10:00 do 19:00 a policie předpokládá, že se jí zúčastní několik stovek lidí.Trasa pochodu by měla vést z novoborského vlakového nádraží postupně přes Wolkerovu ulici, ulici T. G. Masaryka, náměstí Míru, Dvořákovu ulici, Tržní náměstí, Purkyňovu ulici a ulice B. Egermanna a Nádražní. Skončí opět před vlakovým nádražím.

Informační letáky, které policie připravila společně s novoborskou radnicí, lidé dostanou od policistů z antikonfliktního týmu. Ti by měli zklidňovat situaci i během sobotního pochodu. „Budou připraveni jednat s občany a různými skupinami obyvatel s cílem odvrátit možné konflikty. Situaci bude rovněž monitorovat policejní vrtulník,“ uvedla liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policie lidem doporučuje, aby se během pochodu a shromáždění vyvarovali jakéhokoliv protiprávního jednání a nesnažili se do průběhu akce sami zasahovat. Z oznámené trasy pochodu by také měli odstranit volně stojící reklamy a neparkovat na ní auta.

Situace v Novém Boru se zdramatizovala poté, co na začátku srpna zaútočila skupina místních Romů na hosty v baru mačetami a obušky a jednoho z nich vážně zranila. Z pětice útočníků tři skončili v cele, zbývající dva muži, šestatřicetiletý Antonín Sinu a devatenáctiletý Jakub Žiga, stále dopadeni nebyli.