Rath: Vyhodíme stovky milionů z okna za další identický registr

Praha - Druhá část zdravotnické reformy prošla ve středu sněmovnou. Opozice reformu ale dál napadá, a dokonce hrozí i stížností k Ústavnímu soudu. Nelíbí se jí například zřizování nových registrů, protože podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha jde o zbytečnou věc za stovky milionů. ČSSD navíc kritizuje fakt, že registry budou vytvářet soukromé společnosti. Ministr zdravotnictví Leoš Heger však kritiku odmítá.

Opozice i po tom, co soubor zákonů zdravotní reformy prošel ve středu dolní komorou, dále upozorňuje na mnoho nedostatků, jako například zřizování nových registrů. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha se nyní budou vyhazovat miliony korun z okna za nový registr, který bude ale naprosto indetický s již existujícími registry.

„Registr lékařů již dvacet let vede Lékařská komora,“ poukazuje Rath na již existující databázi. To samé podle jeho slov platí o údajích o pacientech, které jsou k dispozici u zdravotních pojišťoven. „Místo toho, aby vláda požádala pojišťovny o informace, tak budeme vyhazovat miliony za registry a za data, která už máme,“ dodává Rath.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale tvrdí, že nový systém je potřeba, neboť v současné době existující registry jsou dvojího typu. Jedny jsou zdravotnické a jedny jsou formální. Podle Ratha mají ale pojišťovny všechny potřebné informace o pacientech. Heger však ale míní, že tato data jsou v jiné podobě, než by měly být. „Data, která jsou v pojišťovnách, mají jiný charakter. Jsou sbíraná kvůli vyúčtování a směřují k ekonomickým koncům. Data medicínská jsou sbíraná kvůli zpětné vazbě a mají formu chorobopisů,“ popisuje Heger.

Nové registry tak bude potřeba vytvořit, a to včetně celého výpočetního zázemí. A právě vytvoření nového systému je opozicí také kritizováno. Podle Ratha je to jen velký byznys, kterým si soukromé firmy vydělají mnoho milionů korun.

Události, komentáře s Leošem Hegrem a Davidem Rathem (zdroj: ČT24)