Diamond Race odstartoval, luxusní auta mají namířeno do Budapešti

Praha – Letošní ročník závodu luxusních vozů Diamond Race, který odstartoval dnes odpoledne od pražského obchodního centra Arkády Pankrác, by měl být ve znamení velké tolerance. Závodníci se se svými vozy postavili na start za deštivého počasí a oproti původním předpokladům vyrazili až po 15:00. Asistovala jim policie, která řídila provoz v okolí obchodního centra. I přes nepřízeň počasí přihlížel startu početný zástup fanoušků závodu i náhodní kolemjdoucí. Cílem prvního dne jízdy je Velká Bíteš, odkud ještě večer účastníci přejedou do Brna.

Bezpečná jízda v koloně před nehodou

„Pointou celého závodu není nikoho ohrožovat, chceme z toho udělat příjemnou společenskou událost s velkou dávkou tolerance ze strany účastníků závodu. To samé očekáváme i od veřejnosti,“ řekl ředitel závodu Milan Markovič.

Podle policistů tomu průběh jízdy také odpovídal. „Nikdo z účastníků závodu se zatím nedopustil žádného dopravního přestupku ani jiného protiprávního jednání,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková, když po šesté hodině večer dorazili účastníci Diamond Race do Velké Bíteše. Stejně jako ostatní řidiči neměli docela snadnou cestu, provoz na dálnici D1 odpoledne komplikovala nehoda na 20. kilometru, před kterou se vytvořila dlouhá kolona.

Vozový park letos podražil

Počet jezdců se podle Markoviče oproti loňskému roku mírně zvýšil. „Letos startuje o sedm posádek víc než loni. Nižší účast závodníků v loňském ročníku byla negativní reakcí na problémy s německou policií v roce 2009, která některým účastníkům zabavila vozy. Letos tyto problémy neočekáváme,“ dodal. „Letos máme také mnohem luxusnější vozy než loni, je tu více sběratelských kousků, týká se to zejména vozů značky Lamborghini,“ zhodnotil Markovič změny oproti předcházejícímu ročníku. „Protože podporujeme také charitativní činnost, každý účastník závodu si mohl zakoupit jeho logo a nalepit si ho na kapotu svého vozu. Jedno logo má hodnotu 1 000 korun a závodník si jich může zakoupit, kolik chce. Výtěžek z prodeje jde přímo na podporu dětských domovů,“ doplnil Markovič.

Na start trati vedoucí přes Velkou Bíteš a Brno do Budapešti se postavili účastníci ve vozech značek jako Aston Martin či Ferrari. K vidění byly i vozy mimoevropské produkce, například japonský Nissan nebo americký Chevrolet. Do cíle v maďarské metropoli závodníci dorazí v neděli. Menší skupina účastníků bude pokračovat až do slovinského Mariboru, kam dojede 16. září.

Závodníky doprovází policie

Velká Bíteš je prvním městem, které pořadatelům Diamond Race nabídlo partnerství, a dnes odpoledne je tam pro účastníky závodu připraven bohatý doprovodný program; noc stráví v hotelu v Brně.

Na průjezd kontroverzního závodu dohlíží osm policejních hlídek na Vysočině. Dopravní policie podle svého šéfa Leoše Tržila přijala opatření podobná těm loňským. To znamená, že jsou v pohotovosti jednotlivá dálniční oddělení a policejní passaty, které budou sledovat průběh akce. V případě potřeby je dopravní policie připravena využít i nové ustanovení zákona, podle nehož může zajistit účastníkům závodu na 48 hodin auto. „Neočekávám však žádné zásadní problémy,“ shrnul Tržil.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)