Z ministerstva obrany odešel koordinátor pro zakázky

Praha – Z ministerstva obrany odešel Jaroslav Štefec, který se v rámci resortu zabýval vznikem Národního úřadu pro vyzbrojování. Právě v čele tohoto útvaru měl podle spekulací médií následně také stanout, za odchodem však je prý nabídka v rámci státního sektoru, napsal server lidovky.cz. Sám Štefec ke konci srpna opustil ministerstvo na vlastní žádost.

Štefec uvedl, že se na svém odchodu domluvil s ministrem Alexandrem Vondrou. Právě ten ho pověřil loni na podzim vybudováním úřadu, který má být uveden do provozu od roku 2012. Vznikem úřadu se má výrazně omezit vliv prostředníků, přes které obrana dosud nakupovala. Zprostředkované nákupy se totiž v minulosti často stávaly terčem kritiky v médiích. Důvodem byla jejich údajná neprůhlednost a předraženost. Zprostředkovatelské firmy se hájí tím, že ministerstvo nedisponuje odborníky na akvizice vojenské techniky. Nyní by celý nákup měl realizovat vznikající Národní úřad pro vyzbrojování.

Štefec se dostal počátkem roku do centra pozornosti médií i kvůli tomu, že v jeho autě nalezli pražští policisté nelegálně drženou zbraň. „V tom případu jsem veden jako svědek,“ uvedl tehdy s tím, že údajně viděl člověka, který zbraň do jeho vozu vkládal. Za případem podle něj prý může být politická snaha o jeho diskreditaci.

„Na pistoli se nenašly žádné stopy, policie případ uzavřela s tím, že se žádný trestný čin nestal, a předala případ městskému úřadu jako přestupek,“ řekla k tomu podle LN pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Uvedený případ ale pozdržel vydání bezpečnostní prověrky pro Štefce, který na ni čekal od loňského září.