Poslanci schválili sociální reformu i vznik generální inspekce

Praha – Poslanci schválili ve třetím čtení všechny tři zákony vládní důchodové reformy, které počítají se zavedením takzvaného druhého pilíře důchodového systému. Levice neuspěla se snahou reformu zamítnout, šanci ale bude mít v Senátu, kde má většinu. Kromě důchodové reformy schválili poslanci i všechny tři předlohy reformy sociální. Jedna se týká změn v systému sociálních dávek, další zpřísňuje podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti a třetí mění dávky pro postižené lidi. Poslanci rovněž odsouhlasili návrh zákona, kterým vznikne Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta má začít pracovat od příštího roku a zahrnout stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

Pokud změny ve vyplácení dávek schválí i Senát a prezident, tak je bude nově vyplácet pouze úřad práce a lidé je budou čerpat prostřednictvím sociální karty. Ta bude sloužit jako identifikátor, možnost dostávat dávky na účet nebo složenkou zůstává. Výjimkou budou ti, kteří by dávky v hmotné nouzi zneužívali. Pokud někdo tuto dávku zneužije, tak o ní bude moci žádat znovu až po třech měsících.

Zákon podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zjednoduší systém sociální ochrany, sníží administrativu a zvýší klientský komfort. Objem peněz na dávky podle něho zůstane stejný. Opozice ale tvrdí, že ministerstvo práce a sociálních věcí přihrává sociální kartou jen obchody bankám. Na druhou stranu prý dávky omezuje.

Novela sjednotí celkovou výši rodičovského příspěvku během dvouleté, tříleté a čtyřleté varianty. Každý rodič bude mít nárok na 220 tisíc korun. Měsíční dávka se odvodí od toho, kolik let rodič zůstane s potomkem doma. V tříleté variantě se příspěvek sníží asi o 500 korun měsíčně proti současnosti, u ostatních variant se mírně zvýší. Pokud rodič dostane sankci za neplnění povinností souvisejících s řádným plněním povinné školní docházky staršího dítěte, z částky se odečte 22 800 korun.

Úřad práce
Zdroj: ČT24

Změní se i podmínky pro vyplácení příspěvků na péči. Jiný bude systém posuzování nároku na tuto dávku; podle mezinárodního systému. Podle opozice to ale vyloučí řadu lidí, dalším se příspěvek sníží. ODS, TOP 09 a VV připraví opatření proti využívání příspěvků na jiné účely, což bylo i cílem nyní navrhované změny. Novelou se také zvýší příspěvek dítěti ve druhém stupni postižení z 5000 na 6000 korun.    

Změnit by se měly i podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Doba jeho poskytování bude nově omezena na sedm let během deseti let. Výjimku budou mít zdravotně postižení, kterým stát poskytl příspěvek na úpravu bytu, lidé žijící v bytech zvláštního určení a lidé starší 70 let. Příspěvek budou moci úřady vyplácet přímo pronajímateli. 

Další novela: tvrdší podmínky pro nezaměstnané 

Koaliční poslanci také podpořili novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Ta má platit od příštího roku a podle ministra práce Jaromíra Drábka zvýší motivaci uchazečů o zaměstnání. „Pokud bude zákon schválen, jak je, ČSSD připraví stížnost u Ústavního soudu,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ústava podle něho lidem zaručuje přiměřené hmotné zabezpečení při ztrátě zaměstnání, předloha ale spojuje veřejnou službu s nikoli dlouhodobou, ale krátkodobou zaměstnaností. Ministr ovšem takovou interpretaci odmítá. 

Novela počítá například s úpravou odpracované doby, která je podmínkou pro získání podpory v nezaměstnanosti. Doposud museli mít lidé odpracováno 12 měsíců za poslední tři roky, nově budou muset odpracovat stejný počet měsíců za roky dva. Do systému se budou moci nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné. 

Lidé budou moci dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud ji uchazeč o zaměstnání bez vážných důvodů odmítne, bude vyřazen. Až po půl roce se bude moci přihlásit člověk, který dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu zprostředkoval úřad práce. 

Předloha dále zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury získají za každého uchazeče 5000 korun, za jeho umístění 1250 korun. Pokud uchazeč vydrží v zaměstnání alespoň šest měsíců se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura ještě dalších 500 korun. Novela dále zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání. Naopak ruší povinnost zaměstnavatele hlásit volná místa na úřady práce, bude to dobrovolné.

Dávky pro zdravotně postižené se sloučí

Třetí norma mění vyplácení dávek zdravotně postiženým. Několik dosavadních dávek se sloučí ve dvě: na mobilitu a na pomůcky. Příspěvek na mobilitu bude vyplácen pravidelně každý měsíc, příspěvek na pomůcky jednorázově. Vláda chce novelou zjednodušit vyplácení dávek, které se nyní poskytují zvlášť například na zakoupení auta, jeho úpravu, opravu a na provoz. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jsou nyní dávky roztříštěné. „Celé portfolio dávek bude zachováno, bude ale vypláceno s nižší administrativní zátěží a větším komfortem pro klienty,“ uvedl. 

Výstup z autobusu pro vozíčkáře
Zdroj: ČT24

Příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun se bude vyplácet měsíčně všem lidem starším než jeden rok, kteří nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Druhou dávkou by byl příspěvek na zvláštní pomůcky, patří sem třeba peníze na koupi auta. Podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru bude tato dotace činit až 200 tisíc korun na deset let.

Generální inspekce bude stát zhruba 280 milionů ročně

Generální inspekce bezpečnostních sborů má začít pracovat od příštího roku a jejího ředitele bude jmenovat přímo premiér. Podle návrhu zákona bude inspekce samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem a na její příslušníky by se vztahoval zákon o služebním poměru. 

Inspekce má mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie. Na starosti bude mít podle předlohy veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie. U celní správy a vězeňské služby by stíhala trestnou činnost všech příslušníků, u občanských zaměstnanců by šlo o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Zákon předpokládá, že inspekce bude provádět zkoušky spolehlivosti.   

V případech kriminality příslušníků a zaměstnanců inspekce návrh kopíruje model tajných služeb. Prověřování, tedy fázi před zahájením trestního stíhání, má vést zvláštní vnitřní oddělení inspekce, fázi vyšetřování, která začíná zahájením stíhání, by již vedl státní zástupce. Roční náklady na činnost nové inspekce se očekávají zhruba ve výši 280 milionů korun, jednorázové výdaje na její vznik vláda vyčíslila na skoro 46 milionů. Inspekce by měla mít 335 zaměstnanců.