Nečas navštíví s některými ministry Izrael

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) navštíví příští týden ještě s dalšími několika ministry české vlády Izrael. Setká se tam se svým protějškem premiérem Benjaminem Netanjahuem a delegace má naplánováno několik dalších - především obchodních - jednání. Je ale možné, že právě v Izraeli Česká republika oznámí, jak se hodlá postavit k očekávané žádosti představitelů palestiské autonomie o přijetí do OSN jako řádného člena. Praha Izrael, který takový krok odmítá, pokládá za svého strategického partnera.

Mluvčí české vlády Jan Osúch dnes uvedl, že cílem návštěvy ve dnech 15. a 16. září je „další zintenzivnění partnerství a konkrétní spolupráce České republiky a Státu Izrael, se zvláštní pozorností na oblasti vědecko-technické spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací“. K dalším tématům schůzek budou podle něj patřit také politická a bezpečnostní spolupráce, vývoj v regionu Blízkého východu, kulturní a vzdělávací výměny a v neposlední řadě i vzájemný obchod a investice. Izrael je po Číně, Indii a USA pro české firmy čtvrtým největším vývozním trhem mimo evropský kontinent.

Podle izraelských médií je Česká republika mezi pěti zeměmi, které informovaly Izrael, že budou v září hlasovat proti přijetí palestinského státu do OSN. Rozhodnutí hlasovat proti přijetí Palestiny do OSN měly podle listu Haarec kromě ČR oznámit i USA, Německo, Itálie a Nizozemsko. USA později potvrdily, že jsou připraveny vetovat každou podobnou žádost, která se dostane na jednací stůl Rady bezpečnosti OSN.

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro ně vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

Izraelské ministerstvo zahraničí předpokládá, že pro přijetí palestinského státu se vysloví 130 až 140 ze 193 členských zemí OSN, což by byla pohodlná dvoutřetinová většina. Oficiálně česká diplomacie svůj postoj k této otázce odmítla potvrdit a ministerstvo zahraničí uvedlo, že mandát české delegace pro Valné shromáždění OSN, které má začít 20. září, nebyl stanoven. „Noviny jsou k tomu, aby komentovaly politiky, nikoli aby politici komentovali noviny,“ poznamenal k informacím izraelských novin šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. 

Předseda vlády Nečas do Izraele bere početnou delegaci. Bude v ní ministr obrany Alexandr Vondra, ministr průmyslu Martin Kocourek, ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Ti v Izraeli povedou jednání se svými protějšky o konkrétních projektech spolupráce. V letadle bude také početná skupina zástupců českých firem, kteří budou v Izraeli jednat o obchodních příležitostech.