Útoky 9/11 i v Česku připomněly koncerty a pietní akce

Praha – Koncerty, shromáždění, pietní akce a smuteční ceremoniály dnes připomněly také v České republice desáté výročí teroristických útoků na New York a Washington. Na událost, která následně ovlivnila životy milionů lidí na celé zeměkouli, zavzpomínali zejména v Praze hasiči, politici i umělci. Na Jungmannově náměstí se uskutečnilo pietní shromáždění s názvem Společně proti terorismu, antisemitismu, rasismu a totalitám. Václavské náměstí pak využili aktivisté k setkání a koncertu Za pravdu o 11. září 2001.

Pražský Střelecký ostrov se deset let po útoku na newyorské Světové obchodní centrum proměnil na celý den v „zónu beze strachu a bariér“. Od 15:00 tam probíhal společný Koncert proti strachu kapely The Tap Tap a písničkáře Xindla X. „Podpořím činnost tohoto orchestru také účastí na písničce Ředitel autobusu, ve které zosobním ředitele,“ uvedl senátor Jiří Oberfalzer. Celá akce skončila v 18:00. Součástí programu byla i diskuse o bezpečí uprostřed Evropy, ale také o bariérách ve městech a životě s handicapem. Ostrov byl celý den všem návštěvníkům přístupný bezbariérovou lodí z náplavky mezi Výtoní a Palackého náměstím a také výtahem z mostu Legií.

Diskutovalo se na Střeleckém ostrově
Zdroj: ČT24

Hudební vzpomínka s Plastic People of the Universe

Hudbou si lidé mohli smutné výročí připomenout také v podvečer v zahradě Černínského paláce. Koncert skupiny Plastic People of the Universe zahájili ministr Alexandr Vondra a primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Kapelu s dlouholetou historií sahající až do roku 1967 vybrali organizátoři zřejmě proto, že byla za minulého režimu perzekvována.

Kromě hudební produkce si mohli příchozí prohlédnout také výstavu fotografií Jana Šibíka pod názvem New York - 11. září 2001, model památníku Antonína Kašpara s názvem To bijí Heroes! a expozici Rekonstrukce Lógaru o aktivitách České republiky při obnově Afghánistánu.

Alexandr Vondra, ministr obrany

„Každý si asi vzpomene, co dělal před deseti lety 11. září. Já jsem byl ve známé restauraci Na Klamovce a připravoval jsem rozhovor k pořadu o zemřelém členu Plastiků Mejlovi Hlavsovi.“

Hudební vzpomínkovou akci pak zvolila také Komorní filharmonie Pardubice, která v tamní ČEZ aréně uctila oběti teroru a násilí. Posluchačům nabídla komponovaný program sestavený z částí requiem různých autorů doplněný mluveným slovem. Akce je benefiční, výtěžek dá filharmonie na charitativní účely.

Newyorští hasiči dostali pomník na Kampě

Pietní vzpomínka na 343 newyorských hasičů, kteří zahynuli při záchranných pracích v troskách Světového obchodního centra, vyvrcholila na pražské Kampě odhalením pomníku na jejich památku, na němž je ztvárněna hasičská přilba s číslem 114. Vedle žulového podstavce jsou i tváře těch, kteří zahynuli, když pomáhali.

Pomník odhalený na Kampě
Zdroj: ČT24

„Nápad je to kolektivní, a to sboru dobrovolných hasičů,“ podotkl Vladimír Krištof ze Sboru dobrovolných hasičů Prahy 1. Akce se zúčastnili i pražský primátor Bohuslav Svoboda a starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký. Po odhalení památníku se hosté přesunuli na slavnostní otevření základny Sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 v bývalé vodárně v Nových Mlýnech.

Odpoledne se potom konala v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě slavnostní akce i za účasti amerického velvyslance, její součástí byl smuteční ceremoniál skládání státních vlajek ČR a USA a projevy.

Václavské náměstí patřilo zastáncům konspiračních teorií

V horní části Václavského náměstí v Praze se dnes naopak sešli zastánci konspiračních teorií o 11. září, podle kterých za útoky v New Yorku a Washingtonu před deseti lety nestojí militantní islámská organizace al-Káida, ale americká vláda a tajné služby. Demonstrace byla organizovaná organizací New World Order Opposition. Vedle několika desítek organizátorů a sympatizantů akci kritizující údajně nepravdivé informace médií a zahraniční politiku USA přihlíželo mnoho turistů a náhodných kolemjdoucích. Stoupenci konspiračních teorií vycházejí z nesrovnalostí a rozdílů v oficiálních prohlášeních.