Led ze střechy zranil dítě, spolumajitel domu dostal podmínku

Ostrava - Čtyřiatřicetiletý spolumajitel domu v Ostravě, z jehož střechy spadl loni kus ledu a vážně zranil pětileté dítě, dnes odešel od soudu s podmínkou. Podle soudu muž střechu nedostatečně zkontroloval. Jeho manželku soud zprostil obvinění, protože měl údržbu domu na starosti muž. Zdravotní pojišťovně musí navíc obžalovaný zaplatit 1,3 milionu korun jako náklady na léčbu zraněné dívky. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo majitelům domu až čtyřleté vězení. Obžalovaný nakonec dostal rok vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Proti rozsudku se odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Matku zraněné dívky soudkyně s žádostí o odškodnění odkázala na občanskoprávní řízení. Pro svou dceru požaduje 1,6 milionu korun.

Majitelé domu tvrdí, že se o střechu starali a pro zajištění bezpečnosti udělali maximum. Svědci u soudu mimo jiné potvrzovali, že muže viděli shazovat rampouchy tyčí. Po vyhlášení rozsudku obžalovaný zopakoval, že si myslí, že úklidu střechy dávali maximum. „Ti, co se starají, budou biti, a ti, co se nestarají mají štěstí. Starali jsme se s manželkou, jak jsme nejlépe mohli. I svědkové uvedli, že nikdy ze střechy nic neviselo. Bohužel, nemůžu tam prostě být 24 hodin denně,“ řekl obžalovaný.

Podle soudkyně však muž plnil své povinnosti nedostatečně. Obžalovaný u soudu řekl, že střechu ráno kontroloval. Podle soudu se však led nemohl vytvořit až během dne, protože v té době několik dnů nesněžilo ani nemrzlo. „Pokud by obžalovaný řádně obhlédl situaci a střechu, musel by to tam vidět. Nesplnil vše, co mohl za dané situace udělat, byť oproti jiným vlastníkům se o dům staral,“ řekla soudkyně.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Uvedla, že je nepopiratelné, že obžalovaný shazoval ze střechy rampouchy a uklízel chodník. „Jenže nespadl rampouch,“ řekla soudkyně. Připomněla, že prodavačka z obchodu, který se nachází v přízemí uvedeného domu, u soudu řekla, že obžalovaného týden před neštěstím upozorňovala, že ze střechy něco padá.

Kus ledu nebo zledovatělého sněhu spadl loni v únoru z domu v Ostravě-Mariánských Horách na maminku se dvěma dětmi. Pětiletá holčička přitom utrpěla vážné poranění hlavy. Krvácela do mozku, dva měsíce byla v komatu a zřejmě si ponese doživotní následky, nepoznává například jednotlivé lidi. Podle matky má problémy i s jemnou motorikou. „Není schopná si zapnout zip ani knoflíky,“ řekla ČT.