Vládní speciál s ostatky hokejistů přistál v pražských Kbelích

Praha – Dnes krátce před druhou hodinou ranní přistál na vojenském letišti v pražských Kbelích český vládní speciál s těly českých hokejových reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Veřejnost se s českými hráči bude moci rozloučit v neděli od 15:00 na Staroměstském náměstí v Praze. Tam už lidé od středy spontánně nosí a zapalují svíčky a vyjadřují soustrast s pozůstalými. V Jaroslavli, u které k leteckému neštěstí došlo, se dnes koná tryzna za zemřelé členy klubu.

Český vládní speciál s ostatky tří českých hokejistů, kteří ve středu zahynuli při letecké havárii v Jaroslavli, odstartoval z Moskvy v pátek večer. V Rusku mezitím pokračuje vyšetřování středeční tragédie. První záznamy získané z černých skříněk havarovaného letadla Jak-42 mezitím ukazují, že motory až do okamžiku pádu fungovaly, byť měly nedostatečný tah. Ruská média spekulují, že skutečnou příčinou pádu stroje mohl být nekvalitní letecký benzin.

Ze 45 lidí na palubě přežili dva, hokejista Galimov a palubní inženýr Alexandr Sizov. Ze 43 obětí katastrofy byla podle sdělení ruských úřadů pozůstalým vydána těla už 23 mrtvých. Předání dalších 16 těl se očekává v nejbližší době, zbylé čtyři mrtvé je zapotřebí identifikovat pomocí genetické analýzy DNA. Mezi dosud nerozpoznanými ostatky nejsou těla žádného z jedenácti cizinců, kteří byli v době havárie na palubě letadla.

Speciál s ostatky hokejistů přistál v Praze (zdroj: ČT24)

Na ploše jaroslavlského ledového paláce se dnes ve smutečním kordonu střídají tisíce lidí, kteří v ranním deštivém počasí přišli vyjádřit svoji soustrast. U portrétů zesnulých hokejistů a členů realizačního týmu pokládali fanoušci i hokejové osobnosti květiny, modlili se či jen tiše vzdávali čest památce svých hrdinů či kamarádů.