Radikálové ve Varnsdorfu házeli kameny, policie nasadila vodní dělo

Varnsdorf – Po poklidné demonstraci v Novém Boru se dnes situace ve šluknovském výběžku opět vyhrotila. Asi tisícovka pravicových extremistů se v podvečer vydala na neohlášený pochod směrem k romským ubytovnám. Policisté se jim do cesty postavili s vodním dělem. Dav po policistech na oplátku házel lahve a kameny. Demonstrace pořádaná Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) o pár hodin dříve v Novém Boru na Českolipsku se přitom obešla bez větších incidentů. Další shromáždění se sešlo také v Rumburku. I tam ale panoval klid.

Radikálové se při neohlášeném pochodu schovali za místní

Podle informací České televize jim v průvodu přenechali přední řady, sami pochodovali až za nimi. Právě z tohoto centra však začali na policisty létat lahve, dělobuchy a kameny. Opět zaznívala hesla typu „Cikáni do plynu“. Policie se radikálům do cesty postavila s vodním dělem, někteří policisté jeli na koních. K první z ubytoven se radikálové nakonec vůbec nedostali, v blízkosti druhé dále docházelo k potyčkám policistů s radikály. Kolem 20:30 se situace uklidnila, na místě zůstaly pouze menší skupinky radikálů.

Zatímco radikálů byla ve Varnsdorfu asi tisícovka, policistů bylo podle informací České televize přímo z místa jen kolem 600. Podle místostarosty Varnsdorfu Karla Dubského si už střety police s demonstranty vyžádaly čtyři lehká zranění. „Zásah policie byl, myslím si, dost tvrdý,“ podotkl.

Den demonstrací na Šluknovsku (zdroj: ČT24)

Podle majitele jedné z ubytoven, ke které se radikálové vydali, v domě bydlí bezproblémoví lidé. „Na té ubytovně, kterou já vlastním, bydlí místní starousedlíci. Nikdo z těch lidí není trestně stíhaný, je tam 44 dětí,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 majitel ubytovny ve Varnsdorfu Jan Ruszó.

Na problémy s radikály narazila policie už při přesunu demonstrantů z Nového Boru, kde probíhal první protest, do Varnsdorfu. Když policisté zastavili autobus s demonstranty, jeden z radikálů vyběhl z vozidla a začal po hlídce střílet z plynové pistole. „On se v podstatě dal na útěk, vystřelil pouze jednou, takže bylo jasné, že jde o plynovou pistoli,“ uvedl Melša. Policie nakonec útočníka zabavila. Policisté také zabavili asi 12 zbraní, jako jsou nože, kladivo, teleskopický obušek nebo mačeta.

Demonstrace v Novém Boru se nesla v klidném duchu

V Novém Boru se sešly jen asi tři až čtyři stovky příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Přidávali se k nim také místní lidé, kteří se sice s extrémní pravicí zcela neztotožňují, v protestech ale vidí šanci na změnu. Protest trval zhruba dvě hodiny, účastníci měli stranické vlajky a transparenty s rasistickými hesly a pokřikovali hesla jako „Stop černému rasismu“ či „Cikáni do práce“. Po krátkém pochodu městem si radikálové na náměstí Míru vyslechli projev předsedy dělnické strany Tomáše Vandase a akce tam skončila. Situaci přijel zkontrolovat i ministr vnitra Jan Kubice a náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Kubice v rozhovoru pro Českou televizi ocenil, že se místní obyvatelsvo zatím do demonstrací a útoků příliš nezapojuje. „Měl jsem trošku obavu, jestli se přidá k těm útokům místní obyvatelstvo. To se nestalo,“ podotkl Kubice. „Zatím, kdo mě oslovil, tak byl proti nim, ale možná, že kdo je s nimi, tak mě neoslovuje,“ hovořil o svých zkušenostech přímo z místa.

Novém Boru se demonstrovalo i na podporu Romů

V Novém Boru proběhlo odpoledne také shromáždění na podporu Romů. Na poklidném shromáždění pořádaném iniciativou Nenávist není řešení se během odpoledne diskutovalo a zpívalo před romskou ubytovnou v Severní ulici. Mezi účastníky byl například senátor Jaromír Štětina (za TOP 09), Ondřej Liška a Matěj Stropnický ze Strany zelených či ředitel Agentury pro sociální vyčleňování Martin Šimáček.

Zástupce iniciativy Nenávist není řešení Markus Pape České televizi řekl, že situace na Šluknovsku graduje kvůli tomu, že se na ní chtějí radikálové přiživit. Svou roli v tom podle něj hrají i média, která o pochodech a střetech demonstrantů s policií barvitě informují.

Rumburčané oceňují, že jim Vandas chce naslouchat

Třetí z protiromských shromáždění dnes Dělnická strana sociální spravedlnosti uspořádala v Rumburku. Shromáždění se obešlo bez incidentů, účastnily se ho zhruba dvě stovky lidí částečně z řad místních obyvatel. Ti sice často tvrdí, že se s názory předsedy strany Tomáše Vandase zcela neztotožňují, oceňují ale, že jako jeden z mála politiků se vydal do jejich regionu a je ochoten naslouchat jejich problémům.

V Novém Boru se s odstupem od krvavého incidentu situace zklidnila a další problémy mezi místními Romy a ostatními obyvateli nenastaly. Ve městech v Ústeckém kraji, kam se sestěhovávají Romové z jiných částí republiky a kde roste kriminalita, napětí naopak v posledních týdnech roste. Demonstrací namířených proti Romům se zde konalo už několik, poslední byla v pátek ve Varnsdorfu.