Absurdita, říkají zubaři o povinné přeregistraci ordinací

Praha – Za další zbytečnou administrativu, která může znamenat i konec mnoha zubařských ordinací, považuje předseda České stomatologické komory (ČSK) Pavel Chrz povinnost všech zdravotnických subjektů se nově registrovat. Dodat znovu úřadům všechny potřebné dokumenty mají podle nového zákona i soukromí lékaři. Podle Chrze jsou zubaři ochotni dodat nově požadované listiny, vše obstarávat znovu kvůli přeregistraci ale považují za zbytečnost, která je odvádí od pacientů.

„Přeregistrace zařízení, která už léta fungují, nemá žádný smysl. Samozřejmě jsme schopni dodat podklady, které nově vyžaduje zákon, ale abychom dodávali doklady, které na krajském úřadě už dávno leží, považujeme svým způsobem za buzeraci,“ prohlásil na dnešní valné hromadě ČSK na pražských Vinohradech. Mnoho lékařů, kteří už jsou v důchodovém věku nebo se k němu blíží, bude podle Chrze zvažovat, zda administrativní anabázi podstoupí, nebo své ordinace raději zavřou.

Některé kraje se přitom už nyní potýkají s nedostatkem stomatologů. „V roce 2013, 2014 opravdu hrozí, že bude nedostatek lékařů. Jsou oblasti, kde vyloženě většina lékařů je v důchodovém nebo předdůchodovém věku, a je otázka, kdy skončí. Každá administrativní náročnost jejich profese jim natolik zkomplikuje život, že si řeknou, já už do toho nepůjdu,“ uvedl. Statistiky z lékařských fakult podle něj dávají mírnou naději na zvýšení počtu zubařů. Zájemců o studium je víc, stále to ale nestačí.

Zubaři chtějí, aby si pacienti platili plomby ze svého

Nedostatek zubařských ordinací podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska, který se valné hromady komory zúčastnil, brání i tomu, aby Češi přebrali slovenský model plateb. Pojišťovny v něm hradí plomby pacientům, kteří chodí na preventivní prohlídky. Ostatní si je platí ze svého. Nosek řekl novinářům, že i na Slovensku s tím vznikly problémy. I když se v létě ukázalo jako politicky neprůchodné zpoplatnění všech výplní, ministerstvo s ním do budoucna počítá.

„Nejlepším motivačním projektem bude, aby si onemocnění, která mohou ovlivňovat sami, hradili pacienti sami, a to jsou především výplně,“ uvedl Chrz. Stomatologové proto apelují na to, aby si všichni pacienti ve věku 18 až 65 let platili zubní výplně ze svého. Komora podle Chrze zároveň zatím neuzavřela jednání s pojišťovnami na příští rok, protože chce navýšit platby za plomby. Ty podle stomatologů dlouhodobě stagnují. Pojišťovny ale tvrdí, že na navýšení plateb nemají.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Podle vedení stomatologické komory není možné do budoucna veškerou léčbu hradit jen ze zdravotního pojištění. S vyřazením amalgamových plomb ze zdravotního pojištění počítala novela, která je součástí reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09). Na žádost Věcí veřejných však koalice od tohoto plánu upustila. Podle stomatologické komory by vyřazení plomb z pojištění ušetřilo kolem dvou miliard, které by se mohly použít na nákladnější léčbu a zákroky.

Vydáno pod