Volby v Krupce opět provází podezření z kupčení s hlasy

Krupka (Teplicko) – I dnešní třetí pokus o komunální volby v Krupce na Teplicku už poznamenalo podezření z kupčení s hlasy. Podle Transparency International existuje záznam, který vypovídá o kupčení s hlasy. Jednotliví nákupčí měli údajně přidělen určitý počet lístků a k tomu odpovídající množství peněz. Někteří místní lidé sice už dříve mluvili o tom, že slyšeli o kupování hlasů za 300 korun, ale šlo jen o zprostředkovaná svědectví.

„Transparency se seznámila s nahrávkou, která ale není určena ke zveřejnění a případně ji dostane policie,“ uvedl Stanislav Beránek z této nevládní neziskové organizace, jejímž posláním je mapovat stav korupce v ČR a přispívat k jejímu omezování. „Z nahrávky vyplývá, jakým způsobem bylo organizováno nakupování hlasů. Jednotliví nákupčí zřejmě měli přidělený určitý počet lístků a k tomu odpovídající počty peněz. Pořád jsme u zhruba 300 korun za hlas,“ dodal.

Z nahrávky je podle redaktora České televize Jana Stuchlíka, který má nahrávku k dispozici, zřejmé, že lidé, kteří se snaží volby zmanipulovat, tentokrát změnili taktiku. Peníze rozdávali už uprostřed týdne, tedy ještě před volbami. Z nahrávky se zdá, že bylo uplaceno kolem 30 lidí, pak manipulátorům došly peníze.

Opozice zatím vyčkává

Také sdružení Zdravá Krupka, které proti kupčení nejvíce bojovalo, na svém webu před nynějšími volbami uvedlo, že se ve městě opět šíří zvěsti o tom, že Romům kdosi slibuje 300 korun za hlas. „Já zatím žádné konkrétní poznatky nemám, ale vím o manželích, kterým prý někdo nabízel za jejich hlasy 600 korun,“ informoval aktivista Pavel Horák.

Zda volby v Krupce čeká další opakování, zatím není ani tváří v tvář nejnovějším zjištěním jasné. Policie veškeré informace prověřuje, porušení zákona ale zatím neshledala a
nezaznamenala ani žádné trestní oznámení. Opozice chce nyní počkat na výsledky voleb. Pak se rozhodne, zda podá stížnost na průběh voleb.

Vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Kvůli Krupce se už měnily i zákony

V městečku na úpatí Krušných hor se za poslední rok zhmotnily slabosti české volební legislativy. I kvůli němu poslanci 6. září upravili trestní zákon, podle něhož za kupčení s hlasy hrozí až tříleté vězení. Novela ale ještě není platná, půjde teprve do Senátu. Při dvou předchozích pokusech o volby v Krupce se kupčení s hlasy podle soudů prokázalo.

První pokus o regulérní volby se konal loni v říjnu. Už několik minut po otevření volebních místností se na parkovišti uprostřed problémového sídliště Horní Maršov shromáždilo několik desítek lidí, kterým kdosi rozdával vyplněné volební lístky i s třísetkorunovým úplatkem, a mikrobusy je pak odvážely do volebních místností.

Důkazů pro soud se nakonec našlo dost i při opakování voleb 7. května. Dva lidé tehdy před nahrávacími zařízeními České televize a Českého rozhlasu uvedli, že za svůj hlas dostali stokorunu. To se jim prý zdálo málo, údajně je jeden z organizátorů kupčení o část peněz ošidil.

Opozice vinila z obchodování s hlasy především místostarostu Zdeňka Matouše. Má podle ní i důvod, prý se snaží udržet u moci, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle Reportérů České televize Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně; vydělat měl asi 43 milionů korun. Matouš se proti podezření z kupčení opakovaně ohrazuje a i ve vztahu k dřívějším podezřením odmítá, že by pochybil.