Politici: Zásah proti demonstrantům ve Varnsdorfu byl nezbytný

Varnsdorf/Rumburk/Praha – Nepokoje na Šluknovsku by se bez razantní odpovědi policie mohly vyhrotit podobně jako nepokoje v Londýně, soudí Věci veřejné. Jako adekvátní hodnotí zásah policie proti protiromským demonstrantům ve Vansdorfu místopředsedkyně vlády a Věcí veřejných Karolína Peake i předseda zelených Ondřej Liška, který byl na místě. Podle Peake dospěla situace do bodu, kdy je represe nevyhnutelná. Komunisté označují vzedmutí protestů doprovázených násilím na Šluknovsku za důsledek vládních „asociálních“ reforem.

Ve Varnsdorfu na Děčínsku se vydalo dnes odpoledne na neohlášený pochod městem několik set pravicových extremistů a místních obyvatel. Mířili k romským ubytovnám. Do cesty se jim ale postavili těžkooděnci a zasáhli proti nim vodním dělem. Dav házel na policii kamení a lahve, policisté do něj najížděli na koních a používali dělbuchy.

„Obávám se, že situace dospěla do stadia, kdy je represe nutná. I v Londýně byly zásahy drakonické. Rozháněním demonstrací ale řešení nekončí,“ prohlásila Peake. V pátek region navštívila a setkala se tam se starosty měst, kde se konflikty mezi majoritou a Romy nejvíce projevují.

John: Šluknovsko by se mohlo změnit v druhý Londýn

„Je třeba využít litvínovský recept - politiku nulové tolerance. Zapojit všechny pozitivní a represivní úřady - pořádkovou a městskou policii, úřad práce a krajský úřad, hygienu i sociální úřad. I nejdrobnější porušení pořádku řešit rychle a jednoznačně, jinak hrozí Londýn číslo dvě,“ varoval předseda VV Radek John s odkazem na nedávné nepokoje v britské metropoli.

Podle Peake musí nyní nastoupit tvrdší legislativa a sociální intervence. „Domnívám se, že zlepšení podmínek v Ústeckém kraji souvisí s neprolomením těžebních limitů uhlí. Pokud chceme, aby v tomto regionu žili slušní lidé, musíme jim k tomu vytvořit podmínky. Jinak to bude jedno velké ghetto,“ uzavřela. VV s prolomením limitů těžby nesouhlasí.

KSČM viní z rozpoutání nepokojů vládní reformy

KSČM považuje nynější vzedmutí protiromských protestů na Šluknovsku za jeden z důsledků „asociálních“ reforem vlády a podcenění otázky bezpečnosti občanů. Řešením by podle ní bylo zlepšení pracovních možností, práce s dětmi a sociálně vyloučenými rodinami a další vzdělávání dospělých. Podle europoslance Jaromíra Kohlíčka masové stěhování sociálně vyloučených skupin do nejchudších regionů spekulanty s bytovými domy vytváří pnutí i v dalších místech.

Stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc prohlásil, že policie musí nyní řešit manévry, jež stát zanedbal. „Jakékoli zanedbání práce v problémových oblastech znamená, že neušetříme, ale zaplatíme to i s úroky,“ zdůraznil.

Podle zelených stát doplácí na neřešení situace chudých

Podle Lišky policie dav málo uklidňovala, což měla dělat vzhledem k tomu, že mezi demonstranty byli i místní obyvatelé. Za situací stejně jako další opoziční politici vidí dlouhodobé zanedbávání sociální situace chudých a ekonomicky slabého regionu. Zatímco opozice považuje za recept zmírnění vládních reforem, koaliční VV nabízejí vedle sociální intervence zpřísnění trestů, například za drobnou kriminalitu.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

„To, co je skutečný problém, je dvacet let podceňovaná situace chudých v Česku, dekonstrukce sociální sítě, která by jim pomohla nepropadnout na dno.“

Podle Lišky Romové žijící v kraji odsuzují násilí, kterého se dopustili jiní Romové. „Přejí si klidné soužití a lepší šance v životě,“ míní. Nenávist, se kterou se proti nim obrací krajní pravice, považuje za mimořádně nebezpečný jev.