John: Současná vláda v boji s korupcí vyměkává

Praha – Vláda Petra Nečase pomalu měkne a vzdává boj s korupcí. Přestože všichni znají „mapu kmotrů“ v každém kraji a straně, nic se nemění. Klientelismus v Česku tak nadále bují. V Otázkách Václava Moravce tak hovořil o korupci v Česku i výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) předseda strany Věci veřejné Radek John. Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce třeba bývalá Topolánkova vláda na znepokojující zprávy BIS nereagovala, jelikož se týkala právě vlády. Bezpečnostní služba přišla s tvrdou kritikou české justice. Podle BIS je zatížena korupcí, vynášením citlivých informací či pochybnými kontakty s podsvětím. Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček kritiku BIS odmítá a požaduje rezignaci šéfa tajné služby Jiřího Langa.

Výroční zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) příští týden proberou poslanci komise pro kontrolu BIS. „BIS nepopsala situaci tak, že celá justice je zkorumpovaná, ale poukazuje na provázanost předsedů krajských soudů,“ konstatoval Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra. Počet kárných řízení proti soudcům přitom v poslední době stagnuje. 

Lobbismus a organizovaný zločin lze někdy těžko odlišit, tvrdí Kubice

Zpráva BIS podle jejího mluvčího Jana Šuberta jasně poukazuje na to, že organizovaný zločin v Česku vysává peníze z veřejných rozpočtů a firem se státní účastí. Pochybné kontakty s podsvětím se přitom stále častěji objevují i v justici. „Tato zpráva nemůže nechat nikoho klidným, ale v podstatě jsem ji očekával,“ podotkl Kubice. Podle něj se jedná o klientelistické prostředí, v němž lze těžko nalézt přesný bod zlomu, kdy jde ještě o lobbismus a kdy už o organizovaný zločin.

Bezpečnostní informační služba
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík

Na protikorupční strategii založila svou předvolební kampaň i strana Věci veřejné. Exministr vnitra Radek John míní, že VV udělaly na ministerstvu v době své vlády vše pro to, aby se krást nemohlo. „Všechny zakázky nad 100 tisíc jsou vyvěšeny na internetu,“ připomíná John s tím, že v každém kraji se ale najde kmotr. „Každý mapu kmotrů zná, je třeba je odhalit, dokud budou vládnout stranám, není šance na nápravu,“ konstatoval předseda VV. 

Současná „vláda práva a boje proti korupci“ slibovala hodně, BIS přitom ve své kritice nyní ještě přitvrdila. „Vláda vyměkává. Připravovali jsme třeba registr přestupků, ani ten vláda nechtěla. Zákon o lobbingu musí nyní zachraňovat Karolína Peake,“ uvedl John několik příkladů ustupování vlády od svých původních priorit. Kubice se ale nedomnívá, že by korupčnímu prostředí v Čechách Nečasova vláda jakkoliv nahrávala.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra: 

„Situace se v našem státě neustále zhoršuje. Být příslušníkem BIS, posílat informace na vládní místa a vidět pak nulovou zpětnou reakci, v tomto případě chápu, že zprávy BIS jsou následně razantnější.“

Kubiceho vnitro zamítlo institut účinné lítosti

Institut účinné lítosti u korupčních trestných činů ministerstvo vnitra odmítlo. „Za posledních osm let byl institut použit osmkrát, téměř ve všech případech navíc nevhodným způsobem, policie ho sama nevyužívá,“ vysvětloval Kubice. 

Podle Jeronýma Tejce se zprávám BIS řádně nevěnovala vláda Mirka Topolánka. „Asi právě proto, že se týkala jí,“ prohlásil Tejc. Ten kritizuje rovněž Pospíšilovo působení na ministerstvu vnitra. „Ministr připravuje v dobré víře řadu zákonů, ale nevěnuje se personální situaci v justici, což se pak odráží na zprávě BIS,“ konstatoval Tejc.

Podle BIS má korupce státních orgánů za cíl především zakrytí předchozí nelegální činnosti, v dalších případech jde o snahu ovlivnit rozhodování o veřejných zakázkách a rozdělení prostředků z veřejných rozpočtů a zaměřuje se rovněž na oblast legislativního procesu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)