Úředníci půjdou na školení, má zamezit přihlašování kradených vozů

Praha – Ministerstva dopravy a vnitra plánují na příští rok školení pro úředníky, kteří mají na starosti registraci vozidel. Zkoušky odborné způsobilosti potrvají minimálně týden, většinou však dva, a úředníci by díky nim měli získat znalosti z oboru. Obě ministerstva tak reagují na časté triky při registraci aut kradených nebo těch se zfalšovaným původem. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky budou minimalizovány případy, kdy uředník přihlásí auto, které je výnosem z trestné činnosti.

Úředníků, které zaměstnává podobná agenda, je v Česku až tisíc. Jejich školení a zkoušení bude stát přes patnáct milionů korun. Čerstvý plán už má ale i své kritiky: „Já si nemyslím, že by tím, že se někdo vyškolí a vyzkouší, přestal mít chuť podvádět,“ podotkl předseda Svazu měst a obcí a zároveň kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). 

Česká televize v květnu upozornila na případ z Dobrušky, kde z tamního dopravního odboru odnesli kriminalisté doklady o registraci tisíců aut dovezených ze zahraničí. Úředníci jsou podezřelí, že přihlásili i vozidla, která na silnici nemají co dělat. Když si ale takové auto někdo nevědomky koupí a policie mu ho pak zabaví, naděje na odškodnění je minimální. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Podle soudních verdiktů úředníci původ vozu zkoumat nemusejí: „Úředník správního orgánu je povinen požadovat doklady k registraci vozidla, ale nemá za povinnost provádět další šetření,“ vysvětluje mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Stát se ale obává případných žalob či arbitráží ze zahraničí. Česko totiž brzy začne sdílet registr aut s Evropskou unií a případná chyba objevená v zahraničí by mohla stát přijít draho.