Vondra nechce zvýšení rozpočtů malých obcí

Praha - Vlnu nevole vzbudil ministr obrany Alexandr Vondra mezi starosty menších obcí, když v připomínkovém řízení rozpočtového určení daní navrhnul, aby se vesnice do tisíce obyvatel slučovaly. Přestože to od Vondry jasně nezaznělo, starostové menších vesnic si tak náznaky vysvětlují. Při novém rozdělování daňových výnosů nemají dostat přidáno vůbec nic, čímž budou nucené ke sloučení do větších celků.

„Požadujeme zvážit návrh rozsahu posílení rozpočtů obcí do 1 tisíce obyvatel, a to jak z hlediska potřeb těchto obcí, tak i motivace k případnému slučování nejmenších obcí,“ zaznělo ve stanovisku ministerstva obrany. Předseda Sdružení místních samospráv Josef Bartoněk se ale postavil razantně proti: „Obce rozhodně nepřipustí žádné násilné slučování.“

Ani Vondra, ani úředníci z jeho ministerstva se dnes nedokázali ke svému vlastnímu návrhu vyjádřit. A při jednání o novele v Litoměřicích ho nijak neosvětlil ani starostům v okrese. „On se hájil tím, že jeho úředníci vydávají denně takové množství návrhů a dokladů, že není více méně v jeho silách, aby kontroloval všechno, co podepisuje,“ řekl pro ČT starosta Malých Žernosek Petr Liška (Nestr.).

Méně než tisíc obyvatel žije v bezmála pěti tisících obcí, celkem představují jeden a tři čtvrtě milionu lidí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09 a STAN) se netají ochotou menším městům a vesnicím peníze přidat. Podle jeho návrhu by o ně ale přišla čtyři největší města ČR - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. To se zase nelíbí koaliční ODS. Kvůli připomínkám občanských demokratů se na Petra Nečase otevřeným dopisem obrátili vedle dalších právě Starostové a nezávislí (STAN). „Panu premiérovi zasíláme dopis, v němž reagujeme na některé názory, které k tomu řekl. Myslíme si, že v mnoha částech jsou bohužel nepřesné,“ prohlásil první místopředseda Stanislav Polčák.

Zatímco ministr financí svůj návrh na nové rozpočtové určení daní představil už před čtvrt rokem, ODS tak učiní tuto sobotu v Brně, kam se sjedou stovky jejích starostů, primátorů a dalších vrcholných politiků.