Manažeři připravili IKEM zřejmě o desítky milionů korun

Praha - Protikorupční policie zahájila minulý měsíc trestní řízení v kauze předražených zakázek na nákup hybridního operačního sálu a na jeho stavební úpravy v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle vyšetřovatelů mohla IKEM vzniknout škoda minimálně deset milionů korun. Vyplývá to z dokumentů, které má k dispozici deník E15. V případu figuruje také společnost Phar Service založená ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV).

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality reagoval na oznámení občanského sdružení Piraňa. To podezřívá čtveřici vrcholných manažerů IKEM z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká nechtěla listu prozradit, zda už policie všechny čtyři nebo alespoň někoho z nich obvinila. „Nemohu to potvrdit, ale ani vyvrátit,“ poznamenala mluvčí. Kvůli pokynu státního zástupce prý nemůže poskytovat bližší informace.

IKEM
Zdroj: ČT24

„IKEM vítá policejní šetření jako další příležitost k ukončení falešných spekulací o čistotě a průhlednosti financování stavby hybridního operačního sálu, teprve druhého pracoviště tohoto druhu v ČR,“ reagovalo vedení institutu v tiskové zprávě. IKEM trvá na tom, že cena sálu je dokonce nižší než částka, kterou za první zařízení museli vynaložit v Brně. Financování sálu podle vedení institutu dvakrát prověřoval Úřad na ochranu hospodářské soutěže, veškeré kroky IKEM pak kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Hybridní operační sál si IKEM objednal jako druhá nemocnice v Česku. Za 47 milionů korun bez DPH ho ve veřejné soutěži, kde byla údajně jediným účastníkem, dodala obchodní firma Hypokramed. Sál se skládá ze speciálního rentgenu, operačního stolu a kovového pláště obklopujícího kardiologické pracoviště. Podle zjištění serveru aktuálně.cz se cena všech tří zařízení běžně pohybuje kolem 27 milionů, píše E15.

Podezření se podle listu vznáší i nad okolnostmi, za nichž společnost Phar Service inkasovala za stavební úpravy operačního sálu dohromady 20 milionů korun. Vedení IKEM využilo toho, že jde o takzvanou „podlimitní“ zakázku, kde není třeba vyhlašovat otevřenou soutěž, ale stačí oslovit jen pět firem. Phar Service, v níž byl Jankovský předsedou představenstva a vlastnil 70 procent akcií, podepsala smlouvu s nemocnicí na začátku loňského června, tedy krátce po parlamentních volbách. „Když jsem o zakázku žádal, netušil jsem, že budu ministrem,“ tvrdil tehdy Jankovský, který hned následující měsíc převedl svůj podíl na syna.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Policie podle písemných dokumentů, které se redakci E15 podařilo získat, prověřuje v rámci trestního řízení také zakázky na úklidové, malířské a další práce. Za rovných třicet milionů korun si je čtveřice manažerů IKEM objednala u několika „blíže nespecifikovaných servisních společností“.