Nabídky v ekotendru zveřejněny, politici jej však chtějí zrušit

Praha - Hodnotící komise jmenovaná vládou dnes rozlepila obálky tří uchazečů o obří zákázku na likvidaci starých ekologických škod. Nejnižší nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering. Ekologické škody je ochotná odstranit za 56,8 miliardy korun. Kromě ní se o vládní zakázku ucházejí ještě společnosti Geosan Group a Environmental Services ze skupiny J&T. Řada politiků je však proti a chtějí celou zakázku zrušit.

Geosan Group by staré ekologické zátěže odstranil za 57,8 miliardy korun a Environmental Services vládě nabídl cenu 65,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru je podle ministerstva financí právě cena. Po výběru té nejvhodnější nabídky bude smlouva na plnění veřejné zakázky ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) předložena k posouzení a případnému schválení vládě. Pokud vláda vítěze neposvětí, bude celý tendr zrušen. Premiér Petr Nečas (ODS) zároveň dříve připustil, že pokud dostane nabídku jen jedna firma, zváží demisi. „Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily,“ řekl Nečas. 

Hodnotící komise bude nyní dva týdny posuzovat konstrukci cenových nabídek jednotlivých uchazečů. Závěrečnou písemnou zprávu předloží zřejmě do konce září. „V případě bezproblémového průběhu předpokládám, že ministerstvo předloží vítěznou nabídku vládě ke schválení na přelomu října a listopadu,“ odhadl mluvčí resortu financí Ondřej Jakob. „Následně bude muset ministr financí podepsat rozhodnutí a existují i lhůty na odvolání. V případě bezproblémového průběhu předpokládám, že ministerstvo předloží vítěznou nabídku vládě ke schválení na přelomu října a listopadu,“uvedl dnes pro ČTK Jakob.

S rozhodnutím o tom, zda vláda smlouvu schválí, ji mají pomoci dva nezávislé oponentní posudky, které si nechala zpracovat od poradenských firem Deloitte Advisory a Ernst & Young. „(Posudky) máme zapečetěné v trezoru a neznáme jejich podmínky. Budou rozlepeny až na jednání vlády, aby se udělalo srovnání mezi nabídkou uchazečů a odborným posouzením,“ uvedl Jakob.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. I kvůli kritice z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu nyní ministerstvo financí nechává hodnotu zakázky prověřit.

Vláda zvažuje nabídky na ekotendr
Zdroj: ČT24

TI: Jde o politickou zakázku

Protikorupční organizace Transparency International vyzvala minulý týden vládu, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčka by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země. Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Kalousek proti názoru premiéra Petra Nečase. Kalouskův resort však kritiku důrazně odmítá.

Koaliční Věci veřejné i Občanská demokratická strana nicméně chtějí podle dnešního vyjádření pro server iDnes.cz celou zakázku zrušit. „Stále žasnu, jak mohla být zakázka vyhlášena tímto způsobem. Ta zakázka vůbec neumožňuje zkontrolovat, jestli se tam nekrade. Jsem přesvědčen, že rozepsání na mnohem menší zakázky bude stát mnohem méně peněz,“ prohlásil předseda VV Radek John. „Já si myslím, že ten tendr by měl být zrušen. Ta cena je příliš vysoká,“ uvedl i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Tendr kritizují i další politici. ČSSD uvedla, že nesouhlasí s tím, aby vláda v napjaté rozpočtové situaci hazardovala s miliardami korun daňových poplatníků tím, že poskytne na sanace nepřiměřené množství peněz a na úkor veřejných rozpočtů tak umožní případnému vítězi tendru nepřiměřený zisk. „ČSSD žádá vládu Petra Nečase, aby výběrové řízení ukončila bez vyhlášení vítěze a hledala jinou cestu k transparentní a úsporné sanaci starých ekologických škod,“ sdělil ČTK šéf strany Bohuslav Sobotka. 

Také Strana zelených vyzvala vládu, aby tendr uzavřela bez vítěze. „Nelze akceptovat, aby ekozakázka pokračovala ve chvíli, kdy nejnižší podaná nabídka za 57 miliard přesahuje odhad nákladů sanací ekologický škod o 25 miliard korun,“ uvedl předseda strany Ondřej Liška. Podle zelených zůstanou rizika i tehdy, pokud se ekotendr rozdělí na menší zakázky. Hrozí, že se ze sanací vyberou pouze ty nejlukrativnější a následně dojde k umělému navyšování ceny dílčích zakázek. 

KDU-ČSL připomněla, že se proti tomuto způsobu řešení ekologických škod staví již od roku 2009. „Správná cesta vede přes dílčí zakázky českým firmám, a ne přes konsorcia s neprůhlednou vlastnickou strukturou,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek. 

Marius Pedersen Engineering uvedl, že cena, kterou v tendru nabídl, se skládá ze skutečných nákladů na odstranění ekologických škod ve výši 35 miliard korun. K tomu si společnost připočetla 15 procentní přirážku za přenos případných rizik ze státu na společnost. „Zbytek ceny tvoří finanční a pojistné náklady, které zohledňují více než desetiletý horizont zakázky a konečně zhruba osmiprocentní zisk,“ uvedla společnost.

Stát nemůže s odstraňováním ekologických škod otálet

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže. Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, ministerstvo financí ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru. Těch se původně přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká 510 lokalit po celé ČR, například areálu Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále seznam uvádí třeba Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Obálky v ekotendru rozlepeny (zdroj: ČT24)
Vláda rozhoduje o ekotendru (zdroj: ČT24)