Rusům pomohl sestřelit špionážní letoun U-2 český vědec

Praha – Rusové v květnu 1960 sestřelili americké výzvědné letadlo U-2 i díky československému vynálezu. Sověti si totiž přivezli na pomoc českého vědce, odborníka na technologii klíčovou pro výrobu rakety, která U-2 zasáhla. Ve své knize to tvrdí bývalý šéf vědeckotechnické rozvědky Věroslav Sobek. S informací přišel server iDnes.cz.

Špionážní letadla U-2 létala nad Sovětským svazem během studené války několik let a sbírala pro Američany informace o strategických objektech. Moskva o průzkumných letounech věděla, ale nemohla nic dělat. Americké stroje totiž létaly ve výšce 20 kilometrů, kam sovětské rakety a letadla nedosáhly. 1. května 1960 se ale Rusům podařilo U-2 u Sverdlovska (dnešní Jekatěrinburg) sestřelit. Pilot Francis Gary Power byl zajat a později odsouzen k deseti letům vězení. Jak se jim to podařilo?

Sověti potřebovali do naváděcího systému ve špičce svých raket několik centimetrů velký krystal korundu. Tak velký ale sami vyrobit neuměli, a tak se obrátili na své tehdejší satelity. Tehdejší československá vědeckotechnická rozvědka věděla, že korund už u nás vyrábí Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Rusové okamžitě projevili zájem, ale operaci bylo třeba důsledně utajit a navíc provést rychle. Nic netušící český inženýr tak byl do Ruska dopraven nadzvukovou stíhačkou. Zde vystrašenému muži sdělili, že se bude podílet na vývoji důležitém pro obranu zemí Varšavské smlouvy. Odborník se pustil do práce a ihned zjistil chybu. Rusové používali špatný oxid hlinitý. Povzdechl si, že by se mu hodily domácí suroviny. Do Československa okamžitě odstartovala další stíhačka a během několika hodin měl na stole přesně to, co potřeboval.

Když se za několik dní vracel zpět, ještě v letadle ho napadlo originální zlepšení používané technologie. Oznámil to po návratu v podniku, a proto přesně stejným způsobem absolvoval cestu ještě jednou. Sověti tak požadovaný krystal získali.

Vědeckotechnická rozvědka, která byla součást StB, získávala socialistickým státům technologie a materiály, které si samy neuměly vyrobit. Komunističtí špioni ukradli technickou dokumentaci nebo vzorky v milionových hodnotách. 

Vydáno pod