Jednání K9 spor o evropského tajemníka neurovnalo

Praha – Lídři koalice se dopoledne sešli na schůzce ve formátu K9, tématem byl mimo jiné spor okolo postu státního tajemníka pro EU, k dohodě ale zatím nedošlo. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska koalice debatu na týden přerušila s tím, že budou mezitím spor řešit premiér Nečas a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„TOP 09 a ODS se snažily vyřešit spory týkající se kompetencí ve vztahu k Evropské unii. Věci veřejné by raději řešily problémy týkající se života většiny obyvatel, takže v tomto sporu jsme byli pouze přísedící,“ podotkli vyjednavači za Věci veřejné. 

TOP 09 ostře kritizovala způsob, kterým Nečas ustavení funkce státního tajemníka před zhruba dvěma týdny prosadil. Žádala kvůli tomu koaliční smírčí jednání, na to ale došlo až dnes. Mezitím Schwarzenberg jmenoval svého prvního náměstka Jiřího Schneidera státním tajemníkem pro EU, který bude působit na ministerstvu zahraničí. Na úřadu vlády by měl jako státní tajemník pro EU působit dosavadní šéf vládní sekce pro evropskou politiku Vojtěch Belling. Premiér a šéf diplomacie pak ve sporu pokračovali tím, že vymezovali role svých tajemníků pro EU. 

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha se lídři vládních stran věnovali také práci koaličních skupin, které se zabývají reformou justice, vysokého školství nebo Nejvyššího kontrolního úřadu. Koaliční lídři ale mohli řešit i jiné zásadní téma, které leží před vládní koalicí. Dopoledne totiž ministerstvo financí otevřelo obálky s nabídkami v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod. K významné zakázce organizované ministerstvem financí se kriticky stavěl premiér Petr Nečas (ODS).

Vydáno pod