Havel: S Klausem nesouhlasím stále častěji

Praha – Bývalého prezidenta Václava Havla zneklidňuje postoj strany Věci veřejné a prezidenta Václava Klause k působení bývalého představitele extremistické strany Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Havel to uvedl v dnešním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Se svým nástupcem bývalý prezident dle vlastních slov nesouhlasí stále častěji.

„Neobyčejně mne zaujal názor Věcí veřejných, že polofašistické či poloantisemitské či podobné názory se mají říkat až po pracovní době nebo v době nějakého náhradního volna, ale ne v úřadu,“ řekl Havel v narážce na působení Bátory, který se těší podpoře prezidenta Klause a jeho spolupracovníků. Klaus nedávno řekl, že Bátora je zástupným cílem útoků mířících na něj osobně.

„Ano, přesně tak tomu je: jistý malíř pokojů také přece zakládal svou stranu v mnichovské hospodě, a ne na pracovišti. Pravda, tu a tam to zřejmě někdo poruší a naslouchá nové straně přímo na Hradě, a to ještě v rozporu se svým tvrzením, že malé strany jsou ohrožením demokracie,“ dodal Havel.

Bátora dříve kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do sněmovny. Před lety se účastnil přednášky o českém protižidovství, pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru v dubnu i přes protesty politiků a neziskových organizací zaměstnal jako svého ekonomického poradce a o prázdninách ho jmenoval šéfem personálního odboru. Bátora pak vyvolal roztržku mezi vládními stranami, když na sociální síti Facebook urazil předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Václav Havel:

„Jako divák či posluchač se značně bavím rostoucí mírou obskurnosti každodenních skandálů. Jako občan jsem hluboce frustrován a zneklidněn prohlubujícím se odcizením politiky a veřejnosti.“

Havel: Urážky Mašínů mě nevzrušují

Bývalý český prezident se nicméně ohradil proti časté představě o jeho souboji s Klausem. „Nesnáším, když je česká politika redukována na konflikt Klaus a Havel. S prezidentem někdy souhlasím a někdy ne. V poslední době s ním častěji nesouhlasím,“ podotkl Havel.

Okomentoval i nedávno udělené vojenské vyznamenání kontroverzním odbojářům bratrům Mašínům. „Jejich útěk na Západ byl nepochybně hrdinským činem. Přesto jsem se po zralé úvaze a studiu jejich kauzy rozhodl jim řád neudělit,“ zavzpomínal Havel na své prezidentské období. Právě Havel přitom sklízí ze strany Josefa Mašína největší kritiku za údajně nevyhovující polistopadový vývoj Česka. „Urážky a hlouposti, kterými mne bratři Mašínové po léta zahrnovali, mne nijak moc nevzrušují,“ dodal Havel.

Vydáno pod