Na účet falešného exekutora lidé stále posílají peníze

Praha – Ani po měsíci vyšetřování kriminalisté neví, kdo se vydával za falešného exekutora Marka Holečka. Zpráva sice proběhla všemi médii, přesto podle informací České televize stále přibývají lidé, kteří na zablokované účty podvodníků posílají peníze. Muž v polovině srpna poslal výzvu tisícům lidí, aby zaplatili od 10 do 15 tisíc korun, jinak jim zabaví majetek.

Sedm účtů, které si neznámí pachatelé založili, se podařilo okamžitě zablokovat. „Celková zajištěná částka, která byla detekována naším útvarem, byla milion 700 tisíc korun,“ řekl ČT Jiří Hylmar z Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Lidé ale i přes varování posílají peníze dál, na účty už přibylo dalších 200 tisíc.

Kriminalisté jsou navíc i po čtyřech týdnech vyšetřování stále na začátku. „V současné chvíli nemůžeme specifikovat, jaké máme informace,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká. Už v srpnu se ukázalo, že stopy vedou do zahraničí. Například webové stránky, které měly poškozené ujistit, že jde o skutečného exekutora, si jistý Marek Příkop zaregistroval v Německu. Ani toto jméno ale nemusí být pravé.

Reportáž Štěpánky Martanové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Podvod ale pro autory příliš výnosný nebyl. V bance v Česku stihli vybrat jen zlomek peněz. „Z celkové částky 1,7 milionu se podařilo pachatelům odčerpat řádově 9 tisíc korun a necelých tisíc eur,“ upřesnil Hylmar. Lidé, kteří o peníze přišli, tak mají velkou šanci, že je dostanou zpátky. Může to ale trvat i několik měsíců.