Výuková sada pro školy umožňuje vytvořit GMO

Praha – Na českém trhu se objevily výukové sady, které při pokusech umožňují vytvořit geneticky modifikované organismy (GMO). To ale odporuje českým zákonům. Prodej výukové soupravy z USA je v pořádku, problém ale nastává, když učitelé nebo studenti soupravu použijí.

Sada s několika lahvičkami a miskami umožňuje namnožit bakterie a přidat k nim látku, která je pod ultrafialovým světlem rozsvítí. Bakteriím se uměle změní DNA a dědičné vlastnosti. „Vzniká tak organismus, na který se vztahuje zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy,“ vysvětlil předseda České komise pro nakládání s GMO Jaroslav Petr.

Zákon jasně říká, kdo s geneticky změněnými organismy může pracovat a kdo ne. A školy to nejsou. Pokud by si výukovou sadu koupily a učitel pokus udělal, škole hrozí až pětimilionová pokuta. Pokud by školy chtěly studentům ukazovat genetické modifikace, musely by mít nejen povolení od ministerstva životního prostředí, ale i speciálně vybavenou laboratoř. „Je to úloha, která je ozkoušená. U nás je to samozřejmě dané legislativou Evropské unie, která něco takového nedovoluje, ale třeba ve Spojených státech je to pokus, který se běžně dělá,“ uvedla Vanda Vilímová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Žádná škola od ministerstva nebo inspekce životního prostředí pokutu kvůli genetickým manipulacím zatím nedostala. Oba úřady ale varují, na první pohled zajímavý a neškodný školní pokus by se mohl hodně prodražit. Podle učitelů jdou ale základy genetiky demonstrovat i jinak a levněji – k modifikacím a mutacím dochází v přírodě vlivem životního prostředí.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)