Za znásilnění v Novém Bydžově padlo opět 10 let

Hradec Králové - Za znásilnění dívky v Novém Bydžově a další skutky poslal dnes Krajský soud v Hradci Králové Jindřicha Volfa na deset let do vězení. Muž již dříve od soudu odešel se stejným trestem, vrchní soud ho ale zrušil. Volf opět před soudem odmítl, že by dívku znásilnil. Uvedl, že s ním šla dobrovolně. Podle obžaloby se dopustil i výtržnictví, krádeže a nebezpečného vyhrožování. Ani dnešní verdikt ale dosud není pravomocný, obžalovaný se proti němu odvolal. Po znásilnění se lidé domáhali zajištění vyšší bezpečnosti ve městě. Radnice označila za původce problémů Romy.

Soud potrestal Volfa celkem za pět skutků, kromě znásilnění také za výtržnictví, krádež a nebezpečné vyhrožování. Musí absolvovat i psychiatrické ochranné léčení v ambulantní formě. Obžalovaný dnes před soudem zopakoval, že s ním dívka šla dobrovolně. „Nepopírám, že k aktu došlo, jen to bylo bez jakéhokoliv násilí,“ řekl. Jeho obhájce v závěrečném návrhu požadoval s ohledem na údajné pochybnosti ve výpovědi poškozené zprostit Volfa v tomto bodu obžaloby. Předseda senátu Jiří Vacek ale ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že výpovědi poškozené není důvod nevěřit a soud ji považuje za věrohodnou. Volf podle něj navíc skutky spáchal v podmínce, ve které byl za předchozí trestnou činnost.

Vrchní soud případ vrátil do Hradce Králové právě kvůli doplnění dokazování o výslech poškozené a také promítnutí záznamů z bezpečnostních kamer v centru města. Dívka však před soudem nevypovídala, protože to neumožňuje její zdravotní stav. „Snaží se zapojit do běžného života, ale příznaky posttraumatické stresové poruchy u ní přetrvávají. Výslech u soud by mohl její stav zhoršit,“ řekla dnes před soudem ošetřující lékařka poškozené.

Místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel (nez.): „To je ten nejlepší signál pro veřejnost, protože jeden ze základů prevence kriminality je stoprocentně to, aby každý trestný čin byl po právu potrestán.“

Po znásilnění dívky v Novém Bydžově vznikla petice, v níž lidé požadovali zajištění bezpečnosti ve městě. Radnice za původce problémů označila Romy a přijala sérii bezpečnostních opatření. Do Bydžova v souvislosti s incidentem a protiromskými náladami ve městě v březnu dorazili také příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a jejich odpůrci.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda letos v květnu řekl, že jednání Volfa vloni situaci ve městě vyhrotilo. „Tento člověk tady terorizoval, otravoval a ohrožoval dlouhodobě lidi. Myslím si, že dostal patřičnou odměnu, a budiž to výstrahou pro ostatní, kteří mají podobné choutky a chování,“ uvedl po prvním odsuzujícím verdiktu.