Sněmovna se příští čtvrtek mimořádně sejde na žádost opozice

Praha - Sněmovna se mimořádně sejde ve čtvrtek 22. září na jednání, o které požádala opozice. ČSSD chce na schůzi řešit okolnosti nákupu transportních letounů CASA pro armádu, zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na vymáhání jejích pohledávek nebo požadavek na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kvůli kauze ProMoPro. Schůzi, která by měla začít příští čtvrtek v 9:00, dnes svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Schůze na popud ČSSD ale možná podobně jako v minulosti skončí tím, že koalice nepodpoří její program. Sněmovní debatě o navržených bodech se ale ani tak vládní strany úplně nevyhnou. Poslance příští týden kromě mimořádného jednání čeká i řádná schůze, která začne v úterý.

Sociální demokraté chtějí ve sněmovně probrat nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295, který bývá někdy označován za předražený. Armáda letadla nakoupila za 132 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun), což je podle médií výrazně vyšší částka, než kolik zaplatily za stejné stroje jiné země. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu. Ministerstvo obrany se kvůli tomu rozhodlo uplatňovat smluvní sankce za prodlení a stále zvažuje i možnost úplného odstoupení od kontraktu. 

Na programu mimořádné sněmovní schůze je také sporná zakázka VZP za 108 milionů korun na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků. Tendr, který kritizovali nezávislí auditoři, vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. 

Sněmovna by se měla na žádost opozice vrátit také ke kauze kolem zajištění audiovizuálních služeb při českém předsednictví EU firmou ProMoPro. ČSSD poukazuje na to, že premiér Petr Nečas dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o odvolání Alexandra Vondry (oba ODS) z ministerské funkce kvůli této kauze. Usnesení není pro vládu závazné, ale podle ČSSD má sněmovna právo na kontrolu jeho plnění. 

Sociální demokraté chtějí na schůzi řešit také údajně podivné zbohatnutí někdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Exministr spoluvlastnil firmu Viamont, která podle ČSSD během Řebíčkova působení ve vládě Mirka Topolánka (ODS) získala od státu miliardové zakázky.