Postiženým se nelíbí zdravotnická reforma a zdanění hazardu

Praha – Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) je proti zvýšení poplatku za hospitalizaci a rozdělení zdravotní péče na standard a nadstandard. Kritizuje také plán na zdanění hazardu. Výtky rady se týkají rovněž sociální reformy; podle ní výrazně klesnou příjmy rodin, které pečují o postižené děti.

Zdravotnická reforma přináší zvýšení poplatku v nemocnici ze současných 60 korun za den na 100 korun na den. Podle předsedy NRZP Václava Krásy bude za hranicí sociální únosnosti. Zdravotně postižení podporují ústavní stížnost; hodlá ji podat ČSSD. V případě rozdělení péče se zdravotně postižení lidé obávají toho, že ta, kterou potřebují, může být pokládána za nadstandardní.

Předloha, která nyní čeká na stanovisko prezidenta, podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska obsah a rozsah péče neomezí. „Nejedná se o vytvoření dvojkolejného systému zdravotní péče,“ řekl delegátům. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chtěl podle Noska hrazení poplatku v nemocnici časově omezit, s myšlenkou ale neuspěl.

Zdanění hazardu prosazované zejména Věcmi veřejnými povede podle NRZP k tomu, že loterijní firmy už nebudou odvádět peníze na veřejně prospěšné účely. Neziskový sektor tím přijde podle Krásy o více než tři miliardy korun ročně a hrozí jeho likvidace; stane se plně závislým na státu. Je sice podle Krásy možné, že se při odvodech peněz podvádí, v tom by ale podle něho měl udělat pořádek stát nastavením jasných kritérií. Zdravotně postižení také poukazují na to, že zatímco odvody z hazardu jdou nyní z hrubého zisku, zdaněn bude zisk čistý a částka poklesne.

Příjem rodin s postiženými dětmi prý klesne zrušením souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. „Situace může být v některých rodinách velmi dramatická,“ uvedl Krása. NRZP vyzvala Senát, aby záležitost v reformní novele napravil, a sněmovnu, aby pak tento návrh potvrdila. Zdravotně postižení dále volají po objektivních kritériích posuzování jejich stavu ve vyhlášce, kterou chystá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) uvedl, že cílem sociální reformy je průhlednější poskytování pomoci a zlepšení dostupnosti pomůcek. Na vyhlášce bude s radou spolupracovat. V další části reformy se chce Drábek soustředit na dlouhodobou sociální a zdravotní péči a na koordinovanou rehabilitaci. Jde o to, provázat sociální a zdravotní služby a umožnit lidem, aby žili ve své komunitě. Úpravy by měly platit od roku 2013.

Studio ČT24 s Václavem Krásou a Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)