Olejár: Heger sliboval hájit pacienty, ale neuměl hájit ani své představy

Praha – Pacienti si začátkem příštího roku začnou připlácet na pět až deset zákroků nebo zdravotnických prostředků. Řeč je o takzvaném nadstandardu, do kterého by ministerstvo zdravotnictví mohlo zařadit zhruba tolik položek. Už dřív se mluvilo třeba o kvalitnějším umělém kloubu nebo o náročnější operativnější metodě. Soupis zákroků a prostředků, které by mohly do takzvaného nadstandardu patřit, mají připravit lékařské odborné společnosti. Podle prezidenta Svazu pacientů České republiky Luboše Olejára, který byl hostem pořadu Impulsy Václava Moravce, se připraví návrh zákona ve smyslu práva pacientů. Tak, aby v jednom zákonu byla popsána všechna práva, jako to je v Rakousku, Německu, Francii nebo v Nizozemsku.

„My přijdeme s vlastním návrhem zákona po novém roce. Dohromady už ale dáváme preambuli, tedy věcná znění z Evropské charty práv pacientů. Máme už dokonce podporu v Senátu pro takové řešení,“ vyjádřil se Olejár. Prezidenta Svazu pacientů České republiky v rozhovoru kritizoval ministra Leoše Hegera. Tvrdí, že Heger sliboval hájit zájmy pacientů, ale zatím prý někdy neuměl hájit ani své vlastní představy, které na ministerstvu vytvoří. „Výsledkem je, že v Poslanecké sněmovně přijde poslanecký návrh a změní mu tam ten jeho původní ministerský návrh. Ve sněmovně se pak dozvídáme úplně jiný závěr,“ popsal Olejár své výtky vůči ministrovi.

Dědicové musí po zemřelých zaplatit dluh za pobyt v nemocnici

Olejár konstatuje, že ve sněmovně nejde o to, aby měli pacienti lepší péči. V řeči ministra Hegera se, podle jeho slov, toto tvrzení sice neustále opakuje, skutečnost je pak ale jiná. Součástí zdravotnické reformy je i zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z dnešních 60 korun za den na stokorunu. Sociální demokraté se chystají zvýšení poplatků i zavedení nadstandardů a standardů ve zdravotnictví napadnout u českého Ústavního soudu. „Tento poplatek se nepočítá do sociálního ochranného limitu. Musí ho zaplatit každý, i když na to nebude mít peníze. A dluh je vymahatelný v exekuci. Čili řada lidí, kteří mají nízké příjmy a dostanou se do nemocnice, nebudou mít na zaplacení,“ popsal stínový ministr zdravotnictví David Rath. Dle slov prezidenta Svazu pacientů České republiky je už dnes problém, že mnozí dědicové po zemřelých ani netuší, že když převezmou dědictví, tak musí doplatit dluh v nemocnicích za pobyt svých příbuzných.

Místopředsedkyně lékařských odborů Jana Vedralová v souvislosti se zaváděním takzvaných nadstandardů kritizuje to, že se stále neví, co bude kam patřit, tedy co bude tou nadstandardní péčí. „Zatím se hovoří o tom, že se to bude týkat lehkých sáder, tam bych proti tomu neměla žádné námitky, i když si myslím, že děti by lehké sádry měly mít automaticky a neměl by to být nadstandard. Co se týká očního lékařství, tam se mluví o čočkách, tam by asi taky málokdo měl nějaké problémy. Trošinku kontroverznější by byly ty náhrady kyčelních či jiných velkých kloubů, tam už by bylo nutné hovořit individuálně o jakého pacienta, na jaké bázi, tam je to už trošinku jiné,“ řekla. Olejár tvrdí, že zavedení standardů a nadstandardů zvyšuje prostor pro korupci.