VV podaly trestní oznámení kvůli podezřelé likvidaci ropných vrtů

Praha – Věci veřejné považují miliardovou zakázku na likvidaci starých ropných vrtů na Hodonínsku za podezřelou a předraženou. Podaly proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Uvedl to předseda strany Radek John. Zakázku na konci loňského roku schválila vláda. „Máme k dispozici informace, které ukazují, že veřejná zakázka na sanaci ropných vrtů na jižní Moravě je podezřelá a předražená. Považujeme proto za důležité, aby se vyšetřila a vyvodila se i případná trestní odpovědnost těch, co o ní rozhodli,“ řekl na tiskové konferenci John.

Vítěze tří tendrů na sanaci ekologických škod u řeky Moravy na Břeclavsku a Hodonínsku vybralo ministerstvo financí. To ovšem kritiku důrazně odmítá: „Vše probíhalo podle zákona, transparentně a pod odbornou supervizí,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň upozornil, že odborným gestorem celého programu je primárně ministerstvo průmyslu a obchodu. „MF pouze vypisuje výběrové řízení. Vše vždy bylo schváleno vládou, a to i za účasti ministra Radka Johna, jako například v prosinci 2010,“ dodal Jakob.

Místopředseda VV pro korupci Tomáš Jarolím je přesvědčen, že zakázka je poznamenána korupcí. „Z vrtů na Hodonínsku nám neutíká ropa, ale někomu do kapes peníze,“ prohlásil. Proto se rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Do plánu na likvidaci ekologických škod bylo zahrnuto tolik vrtů, že kdyby všechny byly ropné, bylo by na tom Česko lépe než ropná velmoc Kuvajt, uvedl Jarolím. „Vzhledem k tomu, že ve většině starých sond, které se mají za velké peníze sanovat, podle odborníků nikdy ropa nebyla a není, stát zbytečně vyhazuje miliardy korun,“ dodal předseda VV John.   

VV chtějí, aby se případem zabýval i předseda vlády Petr Nečas (ODS). Strana proto poslala předsedovi vlády otevřený dopis, kde ho k prošetření kauzy vyzývají. Podle Johna má být dnešní tisková konference o ropných vrtech na Hodonínsku podnětem pro policii, aby případ vyšetřila. 

Podle Moravských naftových dolů (MND), které se na sanaci podílejí, je ale počet vrtů v Česku vysoký právě proto, že jsou zdejší ložiska malá. „Prohlášení strany Věci veřejné a srovnání s Kuvajtem pravděpodobně pramení z neznalosti dané problematiky,“ míní mluvčí MND Dan Plovajko. „Na jižní Moravě se nachází stále přes 1 000 starých ropných sond, které vznikly během téměř stoleté těžby ropy a zemního plynu v tomto regionu. Likvidace těchto sond neproběhla vůbec, nebo způsobem, který odporuje současné legislativě,“ doplnil mluvčí. 

Celková cena tří posledních zakázek je 3,9 miliardy korun. Škody budou odstraňovat sdružení firem Chopav VI MND Drilling & Services - Strabag, dál sdružení KLE-ESB (firmy Klement a.s. a Energie - Stavební a Báňská) a sdružení VW a GG s vedoucím sdružení, firmou VW Wachal a.s.

Vydáno pod