Zaorálek: Nečasova cesta do Izraele je nešťastná a chybná

Praha – Návštěva Izraele, kterou v těchto dnech absolvoval premiér Petr Nečas, byla podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nešťastná a chybná. V době, kdy se na půdě OSN rozhoduje o palestinské nezávislosti, by podle něj neměli čeští zástupci cestovat jen do jedné z těchto zemí. Česká republika se kvůli tomu podle Zaorálka dostává do izolace.

„Pokládám tu cestu v této chvíli za nešťastnou a chybnou. Žádná ze zemí Evropské unie by v této chvíli, kdy se jedná o stanovisku dvou stran konfliktu, nenavštívila jednu ze stran a tam dokonce formulovala své jednostranné stanovisko,“ řekl dnes na tiskové konferenci Zaorálek s tím, že jde podle téměř o nepochopení pravidel diplomacie.

Upozornil také, že jednotný postoj celé EU stále ještě není znám a premiér a jeho delegace si navíc nenašli čas, aby navštívili i druhou stranu sporu. „V minulosti jsme mnohokrát říkali, že usilujeme v České republice o vyváženou pozici, teď mi připadá, že už dlouhodobě platí, že politika České republiky je jednostranná a nedá se to omlouvat tím, že mám hluboké a dlouhotrvající přátelské vztahy s Izraelem.“

I když se jedná o našeho spojence, je podle Zaorálka nutné říkat i věci, které nejsou příjemné. Připomněl například amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten směrem k Izraeli jasně formuloval své požadavky, i když se nesetkal s výrazným ohlasem.

Podle politického geografa Michaela Romancova z Metropolitní univerzity Praha není Nečasem prezentovaná pozice vyvážená, což by se stávat nemělo. „Na druhou stranu není pravda, že by se členské státy EU nevyjádřily k tomu, co se v OSN chystá. Je dobře známo, jak a proč budou chtít hlasovat,“ řekl ve Studiu ČT24. Pozice České republiky je podle Romancova dlouho známá a bylo by naopak překvapením, kdyby se Nečas na návštěvě Izraele zachoval jinak. Dodal, že podobné stanovisko jako ČR sdílí například Německo, Itálie, Nizozemí, Francie a Španělsko.     

Palestinské vedení chce v OSN požádat o uznání palestinských autonomních území. Nečas se sice v Izraeli jednoznačně nevyjádřil k otázce, jak bude ČR v OSN v případě rezoluce o Palestině hlasovat, uvedl ale, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí a Česko nepodporuje jednostranné kroky, k nimž chystanou palestinskou žádost řadí.