Senátoři ODS si vypouští rybník. Chtějí omezení Senátu

Praha – Část senátorů za Občanskou demokratickou stranu přichází s návrhem snížit počet členů horní parlamentní komory, omezit jejich pravomoc a dokonce i s požadavkem zbavit senátory nároku na mzdu. Také by se podle jejich představ neměl Senát nadále zabývat každým zákonem, který vzejde ze sněmovny. Sociální demokraté, kteří v současnosti disponují senátní většinou, se ale staví proti návrhu.

„Projednával by v podstatě jen ústavní a volební zákony, mezinárodní smlouvy, sloužil by tedy jako ústavní kontrola. V tom případě by samozřejmě objem jeho práce byl podstatně nižší,“ přiblížil myšlenku jeden z jejích iniciátorů Jiří Oberfalzer. Klíčovým předpokladem však je, zda se podaří uzákonit přímou volbu prezidenta. V tom případě by totiž ODS chtěla posílit pravomoci hlavy státu, které by převzal právě od Senátu.

Podle Oberfalzera by v případě omezení pravomocí horní komory mohla být funkce senátora pouze čestnou, tedy bez nároku na plat. Každý člen Senátu ČR v současnosti dostává nejen mzdu, ale i mnohé náhrady. Po sečtení všech položek by za šestileté volební období všech jedenaosmdesáti senátorů vznikla úspora až jedné miliardy korun.

Výrazně by se rovněž zrychlil legislativní proces. Kdyby běžné zákony neprojednávala horní komora, projednával by se zákon ve sněmovně maximálně dvakrát, a to v případě, že by ho poslancům vrátil prezident republiky. Podle průzkumů veřejného mínění horní komoře dlouhodobě nedůvěřují až tři čtvrtiny obyvatel.

Ústavní právník z Právnické fakulty UK Jan Wintr: „Do ústavy by se mělo zasahovat co nejméně, aby mohly dané instituce fungovat v nějaké dlouhodobé perspektivě. Ten nápad by mohl vést k horší kvalitě zákonů.“

Záměry na regulace Senátu ale narážejí na nepochopení v řadách ČSSD, která má nyní v Senátu pohodlnou většinu, i ústavních právníků. „Senát prokázal v minulosti, prokazuje i v současnosti a věřím, že bude prokazovat také v budoucnosti, že umí i do těch běžných zákonů vnést celou řadu potřebných pohledů, zejména lidí, kteří mají hodně zkušeností z praxe,“ soudí předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). 

Reportáž Jakuba Kalenského a Štepánky Martanové (zdroj: ČT24)