Na zkoušku pojede Regiojet už za 50 korun

Praha – První veřejný vlak Regiojetu vyrazí z Prahy do Ostravy a zpět už tři dny před zahájením pravidelného provozu dopravce v pátek 23. září. Jízda bude mít prezentační charakter, Regiojet totiž bude prodávat jízdenky mezi libovolnými dvěma stanicemi za 50 korun. Vlak by neměl být přeplněný, protože bude omezena nabídka míst. Zájemci o předčasné svezení žlutým vlakem si mohou jízdenky zakoupit na webu společnosti.

Část míst na jízdě, kterou předseda představenstva firmy Radim Jančura označil za testovací, dostanou k dispozici děti z oslovených škol z Prahy, Pardubic a Ústí nad Orlicí. Zbytek si budou moci zarezervovat další zájemci. „Nabídneme zájemcům – fanouškům, železničním nadšencům a potenciálním zákazníkům – možnost vyzkoušet náš vlak,“ shrnul Radim Jančura. Výtěžek z jízdného chce Regiojet věnovat na charitu.

Z Prahy pojede zkušební vlak podle jízdního řádu spoje uvedeného jako IC 1003, zpět jako IC 1016. Z Wilsonova nádraží tak odjede v 07:27, ze zastávky Ostrava-Stodolní se na zpáteční cestu vydá v 16:44. Doba jízdy dosáhne zhruba 3 hodin 45 minut.

Pravidelný provoz zahájí Regiojet v pondělí 26. září. Vlaky budou jezdit z Prahy do Havířova a budou konkurovat spojům Českých drah. Kromě cen, které mají odpovídat nejlevnějším nabídkám drah chce Regiojet přilákat cestující vysokým komfortem svých vagonů. Nabídne cestujícím dodatečné služby odpovídající těm v autobusech Student Agency – například noviny nebo wi-fi v ceně jízdného. Vozy ze 70. let minulého století, které dopravce nakoupil od Rakouských spolkových drah, potom prošly úpravami, takže svým komfortem budou odpovídat vagonům první třídy jiných železničních dopravců.