Zranění turisté se vrátili z Řecka

Ostrava - Šest českých turistů, kteří se zranili při tragické nehodě mikrobusu v severním Řecku, se vrátilo domů. Letadlo s nimi přistálo dnes ráno na mezinárodním letišti v Mošnově na Novojičínsku, odkud byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice. V nemocnicích v Řecku zůstávají tři lidé, nicméně podle majitele cestovní kanceláře Nikolas Tour Nikolase Mumulose jsou ve stabilizovaném stavu a brzo se také vrátí do České republiky.

Celkem se z dovolené předčasně vrátilo deset lidí. „Jde o skupinu šesti zraněných a čtyř jejich příbuzných. Všichni budou odškodněni za zkrácení pobytu,“ uvedl Mumulos. O způsobu návratu do Česka v případě zbývajících zraněných ještě není rozhodnuto. „Musíme počkat na vývoj jejich zdravotního stavu. Vše záleží na lékařích. Všichni jsou ale pojištěni a jejich návrat bude řešit letecky asistenční služba,“ doplnil.

Autobus s českými turisty havaroval ve středu odpoledne na dálnici u silničního mostu na trase Ioannina-Kozani. Ve voze, do kterého zezadu v plné rychlosti narazil velký terénní vůz, cestovalo 21 lidí. „Jeli jsme po dálnici, řidič Nikolasu jel vzorně podle předpisů, a když jsme vjížděli na dálnici, tak do nás narazil ve 180km rychlosti jeep,“ popsala jedna z účastnic zájezdu Jana Hranická. Autobus dostal smyk a převrátil se na bok. Tři lidé zemřeli a 11 bylo zraněno. Ve většině případů šlo o lehčí zranění. U dvou lidí pak středně těžká. Autobus se vracel z návštěvy klášterů v Meteoře ve středním Řecku.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Dvě ženy zemřely na místě, jeden muž později v nemocnici. „Čekáme na pitevní zprávy a veškeré další dokumenty, abychom je mohli převézt do republiky,“ řekl Mumulos.

Nehodu stále řeší řecká policie. Podle ní ji zavinila řidička terénního vozu, která je ale také v nemocnici mezi zraněnými. Po uzdravení jí podle českého konzula Jaroslava Zajíce hrozí vazba a těžký trest.