Na úřady práce by mohlo z radnic přijít až 1800 lidí

Praha - Do úřadů práce, které mají převzít agendu od radnic a od ledna začít vyplácet všechny dávky, podpory a příspěvky, by se mohlo z městských a obecních úřadů přesunout 1 500 až 1 800 úředníků. Dohodlo se na tom ministerstvo práce se svazem měst a obcí. Ministerstvo ale zatím neuvedlo, kolik lidí by mohlo být kvůli změně případně nadbytečných a mohlo by být propuštěno. S přesunem vyplácení všech dávek na úřady práce počítá sociální reforma, kterou schválila sněmovna. Příslušné reformní zákony nyní bude projednávat Senát.

Dohoda ministerstva se svazem měst a obcí na přesunu až 1 800 úředníků je podkladem k jednání obcí a krajských poboček úřadů práce. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) se stanovil počet potřebných pracovníků v jednotlivých obcích. Výsledek se může ale ještě podle situace změnit.

V obcích a městech by se úředníci dál měli věnovat sociální práci, a to i v terénu. Zaměřit by se měli na prevenci, ochranu dětí a víc pracovat by měli s jednotlivými rodinami. Poskytovat by měli i odborné poradenství. Ministr už dřív ale potvrdil, že díky změnám a převedení vyplácení všech dávek na úřady práce by nemuselo být potřeba několik stovek pracovníků. Mluvilo se ale spíš o „úspoře obslužného personálu“.

Samosprávy nyní přijdou o agendu za 800 milionů. Ministerstvo, pod které úřady práce spadají, tuto sumu ale nepřevezme. „Rozhodli jsme se ponechat 190 milionů obcím, aby mohly posílit terénní sociální práci, a zbývajících 610 milionů korun státnímu rozpočtu ušetříme,“ tvrdí ministr práce. Podle něj má nový systém vyplácení dávek nejen ušetřit, ale má také zpřehlednit situaci a přispět k účinnější kontrole. Přidělování peněz od státu by prý navíc mělo být také adresnější.