Placení pokut kartou se policii osvědčilo a oblíbili si ho i řidiči

Praha – Od října budou moci řidiči zaplatit případnou pokutu kdekoliv na silnici pomocí platební karty. Policie totiž ukončila roční test platebních terminálů a už příští týden zamíří stovky policejních hlídek na nezbytné školení, kde také převezmou nové přístroje. Během roční zkoušky měla policie k dispozici dvacítku terminálů. Ze 41 milionů korun vybraných v tomto období na pokutách řidiči bezhotovostně zaplatili čtyři miliony.

„Máme za sebou roční pilotní provoz. Terminály jako celek se osvědčily, nakonec pouze měníme banku, která nám je bude poskytovat. Každopádně 250 nových přístrojů už je připravených, hned poté, co pro práci s nimi proškolíme naše lidi, poznají novinku řidiči v ostrém provozu,“ říká ředitel dopravní policie Leoš Tržil. 

Jeho kolega Jan Jelínek, který přístroje v provozu testoval, k tomu dodává: „Výraznější technické obtíže jsme neměli. Jde o přístroj, který využívá GPS čili tam, kde je signál, tak funguje bez komplikací. Jen párkrát se nám stalo, že jsme se pokoušeli o autorizaci platby v místě, kde byl nějaký stín a terminál neměl signál. Na to je ale jednoduché řešení – jít o několik desítek metrů dál a přístroj se většinou rychle chytí,“ popisuje inspektor z dálničního oddělení v Mirošovicích. 

Jak sám říká, šoféři si už během testů na chystanou novinku rychle zvykli: „Docela nás překvapilo, že už během pilotního provozu se hodně potrestaných řidičů hned ptalo, jestli máme terminál a jestli mohou kartou platit. Lidé tedy dopředu věděli, že přístroj už používáme.“ 

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

V praxi se při řešení přestupku na silnicích nic měnit nebude. Hlídka s provinilým řidičem nejdřív standardně řidičovo pochybení vyřeší, sdělí mu výši pokuty a teprve poté mu dá vybrat, jakou formou chce sankci zaplatit. „Je to výhoda třeba proti klasickým složenkám. Ty řada řidičů ještě před zaplacením stačí ztratit a pak neví, jak a kde pokutu uhradit. Terminály se navíc určitě osvědčí u těch dopravních přestupků, kde jsou sankce vyšší. Přece jen ne každý má u sebe dostatečnou finanční hotovost,“ konstatuje šéf dopravní policie. „Výborné je používání terminálů třeba při platbě, kdy je přestupce cizinec. To pak usnadní spoustu práce s vymáháním pokuty,“ doplňuje Jan Jelínek.  

Během zkušebního provozu byla novinka nejpopulárnější u řidičů v Moravskoslezském kraji, kde platil kartou každý pátý potrestaný řidič. Nevýhodou takových plateb ale byly poplatky bance. Jen během zkušebního provozu za ně policie dala 125 tisíc korun. 

Vydáno pod