Na přímou volbu prezidenta můžou Češi zapomenout

Praha - Přímá volba prezidenta je už nyní de facto mrtvá. Přestože se politici oficiálně dušují, že pro zavedení všelidové volby udělají vše, reálné kroky směřují k pravému opaku. Senátoři navíc svoje spolustraníky z Poslanecké sněmovny příliš neposlouchají. Návrh by tak horní komora Parlamentu nejspíš vrátila.

Na přímou volbu prezidenta různí politici lákali různí politici voliče řadu let. Mluví se o ní už od sametové revoluce a vládnoucí garnitury se k ní často hlásí. V programu ji má i současná koalice Petra Nečase, nicméně podle všeho neuspěje ani ona. Vládní partneři se sice dohodli, v Senátu ale panuje zásadní spor mezi ODS a ČSSD. Bez dohody dvou největších stran však není změna ústavy možná. Pro její prosazení je totiž nutná třípětinová většina poslanců i senátorů.

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS):

„Můj soukromý tip je ten, že na to je potřeba ještě více času, a proto v 2013 si budou prezidenta vybírat ještě zákonodárci.“

„Já si spíše myslím, že v Senátu ta přímá volba prezidenta podporu nenajde,“ dává za pravdu úsudku Vrecionové předsedkyně senátorského klubu Soňa Paukrtová (TOP 09). „Je pravda, že ďábel se skrývá v detailu a není shoda na pravomocích,“ dodává i senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

O detaily v dohodě mezi dvěma největšími stranami ale rozhodně nejde. Nemohou se totiž shodnout na tom, jaké pravomoci má mít přímo volený prezident. Občanští demokraté by mu kompetence rozšířili, sociální demokraté zkrátili. Že se senátory nepodaří přesvědčit, už přiznávají i ústavní experti z řad poslanců. „Kolegové hlavně ze sociální demokracie dávali ruce pryč od svých senátorů s tím, že pravděpodobně jejich senátoři budou v Senátu proti přímé volbě prezidenta,“ tvrdí například místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Senátoři neposlouchají

„Senát neposlouchá své stranické šéfy. Nikdy tak nedělal a myslím, že nikdy tak dělat nebude,“ vysvětluje místopředseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). Senátoři se navíc mohou odvolávat na stanovisko ústavních právníků, podle kterých přímo volený prezident do českého systému nepatří. „Nepřímá volba je pro náš systém optimální,“ myslí si ústavní právník Jan Wintr.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Už pozítří začíná schůze, která má mimo jiné na programu i návrh přímé volby prezidenta. Jenže aby kandidáti mohli rozjet svou kampaň pro všelidové hlasování, mají zákonodárci na schválení tak akorát rok.