Lékařská komora kritizuje Hegera, prý neplní memorandum

Praha – Česká lékařská komora (ČLK) ostře kritizuje ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Vadí jí, že po jednorázovém navýšení platů lékařů prý neplní závazky stanovené v memorandu. Představenstvo komory také odmítlo připravovanou vyhlášku o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotnických služeb s tím, že by mohlo ohrozit bezpečnost pacientů. Prezident ČLK Milan Kubek zároveň vyzval lékaře, aby bránili svá práva. Ministra vyjádření ČLK překvapilo. Ve Studiu ČT24 řekl, že minulý týden jednal s předsedou lékařských odborů Martinem Engelem, který byl podle jeho slov docela spokojen.

„Nevytvořil žádné podmínky pro další navýšení platů,“ upozornil Kubek. Podle memoranda by se měly v roce 2012 zvýšit platy lékařů o deset procent, více peněz by měli brát i další pracovníci ve zdravotnictví. Za návrat do minulého století označil také chystanou vyhlášku o minimálním personálním zabezpečení zdravotních služeb. Ta počítá třeba s vytvořením sdružených lůžkových fondů, v budoucnu by také při službě v nemocnici nemusel být přítomen kvalifikovaný lékař. „Popírá to nutnost jakéhokoliv specializačního vzdělávání lékařů,“ varoval Kubek. K ničemu jsou podle něj i chystaná protikorupční opatření.

Komoře se nelíbí ani zákon o zdravotních službách, hlavně ustavení povinnosti, podle níž by si měla zdravotnická zařízení znovu žádat o povolení činnosti. Nadměrná byrokracie by znamenala likvidaci zejména starších soukromých lékařů, jejichž místa by bezplatně zaplnily zdravotnické řetězce, myslí si Kubek. Lékařům se nelíbí ani to, že by měli platit pokuty za případné nedodržování pacientských práv, kritizují i to, že by ČLK bez souhlasu pacientů nově nemohla nahlížet do zdravotnické dokumentace.   

Heger: To, co říká pan Kubek, jsou kbelíky špíny

Představenstvo ČLK proto vyzvalo Hegera, aby začal plnit své povinnosti a hájil práva pacientů a zdravotníků. Dosud prý byl loajální spíš k ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Projednávali jsme protestní akce, které neohrozí bezpečnost pacientů, ale kterými by lékaři dali najevo, že ze sebe nenechají dělat pitomce,“ odpověděl Kubek na dotaz, jak chtějí postupovat v případě, že se situace nezmění.

Leoš Heger: „Mně je líto, že stát je v takovém stavu, že nemůže dodat větší podíl ze státního rozpočtu, ale jestli je s tímto pan prezident nespokojen, tak ať si vybere jiný stát, kde to umí lépe. Třeba v Řecku by mu vyhověli líp. My děláme, co můžeme.“ 

„Minulý týden jsem jednal s předsedou Lékařského odborového klubu panem Engelem a ten byl docela spokojen, protože jsme si vysvětlili, jaká je situace,“ reagoval dnes na vyjádření odborů ministr. Resort zdravotnictví podle něj chce platy navyšovat tak, jak bylo slíbeno v memorandu. „Uděláme, co je v našich silách,“ dodal Heger a Kubkova slova přirovnal ke kbelíkům špíny. Vadí mu především kritika protikorupčních kroků. Ministerstvo už podle něj nemocnicím nařídilo řadu opatření, která scénu uzdravila. Jako příklad uvedl centrální nákupy. Resort se dle ministra také snaží najít finance i ve vnitřních zdrojích. „Do toho patří i to, aby lékaři nesloužili noční směny zbytečně, aby to bylo jako v cizině, kde slouží nejmladší a mají na telefonu odborného specialistu,“ uzavřel.     

Vydáno pod