Peake: Institut účinné lítosti je důležitý, vnitro ho nechce

Praha – Ministerstvo vnitra navrhuje zrušit zavedení institutu účinné lítosti. Jeho založení mělo být součástí protikorupční strategie. Policie i zástupci nevládních organizací přitom tvrdí, že se jedná o důležitý nástroj boje proti úplatkům. Po zasedání svého poradního sboru to novinářům řekla předsedkyně vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake. „Členové poradního sboru nesou nelibě skutečnost, že vláda navrhuje rušení některých bodů své protikorupční strategie,“ dodala Peake.

Vnitro navrhne vládě, aby institut účinné lítosti z protikorupční strategie vypustila. Zůstat má pouze u zpracování analýzy případného zavedení. Vláda vypuštění tohoto opatření zdůvodňuje tak, že pokud by policie pracovala, jak má, nebyla by účinná lítost potřeba. Místopředsedkyně vlády má podle svých slov na účinnou lítost přesně opačný názor. „Je to jeden z instrumentů, které nejen policie, ale i státní zastupitelství pro odhalování korupce potřebuje. A pokud budeme jeden po druhém nezavádět, případně rušit, tak nakonec ty instrumenty nezůstanou žádné,“ řekla Peake.

Institut je podstatný nejen pro policii

Po zavedení institutu účinné lítosti podle ní volá nejen policie, ale i nevládní organizace. Pokud bude zavedena, naruší se tím mimo jiné důvěra mezi skupinami organizovaného zločinu, upřesnila Peake. Podobné výhrady má poradní sbor místopředsedkyně vlády k nepřijetí návrhu zákona na zřízení národního registru účtů. Ten měl zjednodušit přístup k informacím o podezřelých bankovních kontech. Zavedení registru podle ní na vládě neprošlo hlasem ministra vnitra Jana Kubiceho. Podobně jako v případě účinné lítosti přitom po zavedení registru volá policie, dodala Peake.

Rozhovor s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)

Registr má umožnit policistům zjistit na jednom místě údaje o bankovních kontech v různých institucích. Zjednoduší se tím přístup k informacím o finančních tocích z korupce a organizovaného zločinu. Policista dnes musí žádat přes sto různých institucí, než se dostane k údajům, které potřebuje ke své práci. Členové poradního sboru se domluvili, že požádají ministerstvo financí o doplnění analýzy na zavedení registru o některé sporné body, jako například problematiku ochrany osobních údajů. Ministerstvo chtějí poté požádat o opětovné předložení registru ke schválení vládou.

Vydáno pod