Za nepostavené pavilony v ÚVN zaplatí stát 217 milionů

Praha – Zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici přijde stát na 217 milionů korun, které zaplatí za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi. Informaci zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který projekt prověřoval. Nemocnice podle něj část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně, objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí. NKÚ proto podá trestní oznámení na neznámého pachatele, zvažují ho i ministerstvo obrany, a to vůči svému bývalému vedení, i samotná nemocnice. Ministerstvo také tvrdí, že se nejedná o částku 217 milionů, ale o 186 milionů. Resort se také hájí tím, že pokud by ušlé peníze investorům nezaplatil, pravděpodobně by České republice hrozila mezinárodní arbitráž.

Měl to být jeden z prvních velkých projektů v Česku, na kterém by se spolu se státem podíleli soukromí investoři. Z plánovaného tříhvězdičkového hotelu, ubytovny pro personál a bazénu se ale nepostavilo nic. V souvislosti s přípravou projektu vynaložily nemocnice a ministerstvo obrany za poradenské služby už 42 milionů korun. Kromě toho se vojenská nemocnice v dodatku ke smlouvě zavázala uhradit soukromému partnerovi jeho dosavadní náklady ve výši 130 milionů korun a další nové náklady do maximální výše 45 milionů korun, vyplývá ze zprávy NKÚ. 

„ÚVN věrohodným způsobem neprokázala, proč se k úhradě nákladů soukromému partnerovi zavázala a nevyužila smluvní možnost odstoupit od smlouvy z důvodu nesplnění odkládacích podmínek v dohodnutém termínu,“ uvádí NKÚ ve zprávě. Podle šéfa úřadu Františka Dohnala nemocnice nepředložila žádné doklady, které by opravňovaly k obavám z případné arbitráže, a tudíž uzavření dodatku bylo zbytečné. „Zpráva NKÚ nezohledňuje mezinárodní rozměr případného sporu, kdy hrozila mezinárodní arbitráž v částce kolem 1 miliardy korun. Takže my se díváme trošku dál, než jenom na píseček Česká republika,“ tvrdí ale ekonomický náměstek ÚVN Radim Šenk.

Kontrolní úřad má výhrady také k procesu výběru soukromého partnera výstavby. „Výběr soukromého partnera pro realizaci projektu PPP neproběhl v dostatečně konkurenčním prostředí. Realizace projektu PPP byla zadána na základě nabídky jednoho uchazeče“, píše ve zprávě NKÚ. Tento fakt mohl podle úřadu ovlivnit cenu projektu v neprospěch ÚVN.

Ministerstvo obrany a vedení vojenské nemocnice do poloviny roku 2010 pokračovaly v přípravě realizace projektu bez ohledu na to, že po obdržení nabídek na výběr soukromého partnera bylo zřejmé, že vzroste cena výstavby z 1,3 miliardy na 6,4 miliardy korun. Obrana ani ÚVN nehodnotily, zda zvýšená finanční náročnost odpovídá jejich finančním možnostem, konstatoval NKÚ.

Ústřední vojenská nemocnice
Zdroj: ČT24

Vondra: zamezili jsme realizaci vysoce nákladného projektu

Ministerstvo obrany nyní zvažuje, že podá trestní oznámení na své bývalé vedení. V době podepsání smlouvy byl ministrem obrany Martin Barták. Podle dřívějších informací médií byl klíčovým mužem, který o uzavření smlouvy na výstavbu nových pavilonů ve vojenské nemocnici usiloval, jeho náměstek Jan Fulík. Stál údajně i za kontroverzním nákupem transportních letadel CASA

Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) nevynaložil jeho úřad peníze zbytečně. „Ministerstvo obrany sledovalo při ukončení projektu PPP jediný cíl. Co nejvíce eliminovat případné škody, které by státu v souvislosti s tímto zbytečným projektem vznikly. Proto jsme zamezili realizaci vysoce nákladného projektu,“ sdělil prostřednictvím svého mluvčího ministr obrany Vondra. Pokud by obrana ušlé peníze investorům nezaplatila, pravděpodobně by České republice hrozila mezinárodní arbitráž. „Na rozdíl od jiných projektů z minulosti jsme přijatým řešením zabránili případným arbitrážím,“ uvedl Vondra. Na riziko mezinárodního soudního procesu obranu upozornily ministerstvo financí, stejně jako právní analýza advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Za postup Vondrova úřadu se dnes postavilo i ministerstvo financí.

Plánované úspory se smrskly ze 30 na 10 procent

Projekt partnerství mezi státním a soukromým sektorem měl státní kase přinést úspory až 30 procent z celkových nákladů. Z nového posouzení výhodnosti ale vyplynulo, že se úspora snížila na deset procent.  Vláda ukončila projekt výstavby nových pavilonů ve vojenské nemocnici v polovině srpna. Konec plánovaného projektu odůvodnila mimo jiné napjatým rozpočtem ministerstva obrany, pod nějž ÚVN spadá. Dalším důvodem bylo vyjádření antimonopolního úřadu, který varoval před možným napadením veřejné soutěže na projekt ze strany neúspěšných uchazečů, pokud by byl projekt kvůli úsporám pozměněn.

Původní záměr výstavby odsouhlasila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Concession (PMHC), v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami. Projekt provázely mediální spekulace o jeho předražení. Původně se totiž hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 milionů korun, v průběhu let ale jeho cena několikrát stoupla. V areálu (ÚVN) se měly postavit podzemní garáže, bazén a tříhvězdičkový hotel pro rodiny válečných veteránů. Nemocnici tehdy opustil ředitel Štefan Brunclík. Podle informací médií musel ze své funkce odejít, protože s příliš nákladným projektem nesouhlasil. Pod jeho vedením přitom nemocnice získala několik ocenění.

Firma EC Property, která byla v době zahájení projektu většinovým podílníkem konsorcia PMHC, do srpna 2009 sídlila ve stánku s rychlým občerstvením na čerpací stanici LPG. Pozemek, kde se sídlo firmy nacházelo, patřil bratrům Marku a Lubomíru Podlipným, kteří byli odsouzeni k šestiletému odnětí svobody za daňové podvody.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)