Zemanovcům podepsalo přímou volbu prezidenta 80 tisíc lidí

Praha – Strana práv občanů – Zemanovci (SPOZ) chtějí, aby se zavedla přímá volba starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta. Pod petici, kterou na její podporu vytvořili, se podepsalo přes osmdesát tisíc lidí. Zemanovci to uvedli v dnešní tiskové zprávě. Jejich čestný předseda Miloš Zeman již dříve řekl, že by se přímých voleb prezidenta účastnil. Petici při agitaci zemanovců v Poslanecké sněmovně podepsal podle organizátorů také předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík a další poslanci z hnutí Starostové a nezávislí, které do sněmovny kandidovalo spolu s TOP 09.

Zemanovci se chlubí i podpisy sociálnědemokratických poslanců a senátorů, například Jaroslava Foldyny a Zdeňka Škromacha, pěti sociálnědemokratických hejtmanů, ale i olomouckého primátora Martina Novotného (ODS). Celorepublikový tým získal při turné po Česku 53 tisíc podpisů, kampaň v Praze pak vynesla třiadvacet tisíc. „Když k tomu připočteme podpisy z dalších krajů, přesáhli jsme hranici 80 tisíc podpisů, čímž se tato petice stala historicky nejúspěšnější peticí v České republice. V tak krátkém čase nikdo podobný počet podpisů nezískal,“ uvedl předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Přímá volba umožňuje podle zemanovců svobodný projev názoru

SPOZ má posilování přímé demokracie ve svém programu. Tvrdí, že přímou volbou by mohli občané svobodně a nezkresleně projevit svoji vůli a svůj názor na toho či onoho politika, a tedy i na hlavu státu. Parlamentní strany ale zatím nejsou s to se na způsobu přímých prezidentských voleb dohodnout. SPOZ zahájila petiční kampaň 29. července a skončila ji v sobotu 17. září. Archy s podpisy předá 4. října petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Úspěšné petice předávané sněmovnímu výboru dosahují desítek tisíc podpisů. Petice mladých komunistů proti americké radarové základně, která měla stát v Brdech, přesáhla 180 tisíc podpisů. Zřejmě vůbec největší ohlas měla takzvaná Kmetiněvská výzva, která požadovala zpřísnění trestů pro mladistvé vrahy. Za osm měsíců ji podepsalo téměř půl milionu lidí, ta ale nebyla formulována jako petice.

SPOZ vznikla v roce 2009. Založili ji bývalí ministři Zemanovy vlády a další jeho stoupenci. Strana se pod Zemanovým vedením účastnila minulých parlamentních voleb. Pro vstup do Poslanecké sněmovny jí ale chybělo zhruba půl procenta hlasů. Zeman je nyní jejím čestným členem.

Vydáno pod