Šafáře čeká 10 let žaláře za pokus o vraždu kvůli homofobním řečem

Brno - Antonín Šafář si za pokus o vraždu kvůli urážkám souvisejícím s jeho homosexuální orientací odpyká deset let ve vězení. Trest za čin spáchaný předloni v Plzni potvrdil Ústavní soud, když odmítl Šafářovu stížnost. Lidé v jednom z plzeňských barů Šafářovi nadávali. Ten pak nožem před barem řízl do krku člověka, jenž se potyčku snažil v klidu urovnat. Napadený přežil pouze díky rychlé pomoci lékařů. Šafář byl při činu opilý.

Podle Šafářovy stížnosti se soudy všech stupňů dostatečně nevypořádaly se dvěma znaleckými posudky. Experti v nich napsali, že Šafář jednal ve zmatku a rozrušení pramenícím z obav o život a „abnormálního průběhu alkoholové opojenosti“. Ústavní soudci ale důvod k zásahu nenašli. Šafář tak ztratil poslední naději, jak zvrátit verdikt.

„Stěžovatelovy skutkové námitky uplatněné v dovolání a nyní i v ústavní stížnosti představují toliko opakování jeho obhajoby, se kterou se obecné soudy v průběhu trestního řízení již vypořádaly, přičemž své závěry podrobně odůvodnily, a to právě i ve vztahu ke stěžovatelem zdůrazňovaným znaleckým posudkům,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Ivanou Janů.

Čin se stal předloni 20. října. Šafář nejprve popíjel s přáteli, poté se sám vydal do plzeňského podniku Kulička. Sedl si k barovému pultu a dal se do řeči s dalším mužem, s nímž se bavil o své sexuální orientaci. Skupina lidí od nedalekého stolu na něj pak začala křičet nadávky. Dostali se s Šafářem do konfliktu a podle některých svědků ho shodili z barové stoličky a donutili ho odejít.

Šafář muži přeťal hrdelní žílu 

Na ulici za ním vyšel pětadvacetiletý muž, který mu chtěl po dobrém rozmluvit, aby se do baru znovu vracel - hosté se tam prý totiž domlouvali, že pokud Šafář přijde zpátky, zbijí ho. Položil mu zezadu ruku na rameno, na což Šafář zareagoval tím, že vytáhl nůž a máchl jím proti stojící postavě - u soudu později řekl, že se lekl, že „si to s ním přišla vyřídit ta parta z baru“. Dvaceticentimetrová rána přeťala hrdelní žílu a několik svalů. 

Problémy se zákonem měl i Šafářův stejnojmenný otec. Ten čelil rovněž obvinění z pokusu o vraždu. Při sexuálních hrátkách na své chatě v roce 2006 škrtil sedmnáctiletého chlapce gumovým napínákem až do bezvědomí. Soudy ho v minulosti dvakrát potrestaly osmi lety vězení za pokus o vraždu, Nejvyšší soud ale rozsudky zrušil. Vrchní soud pak nakonec Šafáře loni v únoru odsoudil k ročnímu podmíněnému trestu za ublížení na zdraví.