Sněmovna podpořila daňové reformy i přímou volbu

Praha – Poslanecká sněmovna na své dnešní schůzi podpořila návrh daňové reformy. Zrušení zvýhodnění stravenek z ní ale možná vypadne, zachovat je chtějí kromě opozice také vládní ODS i VV. Poslanci v prvním čtení schválili i návrh na přímou volbu prezidenta. Předloha nyní zamíří do ústavně-právního výboru sněmovny. Koalice hned v úvodu schůze prosadila, že se dnes bude jednat až do noci. Po odhlasování návrhu na přímou volbu prezidenta ale místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) schůzi ukončil. Poslanci budou v dalším jednání pokračovat zítra od devíti hodin.

Vládní daňová reforma dnes dostala ve sněmovně šanci a postupuje do dalšího kola projednávání, zrušení daňového zvýhodnění stravenek z ní ale možná vypadne. Nelíbí se to nejen opozici, ale i vládní ODS a Věcem veřejným. Daňová reforma ruší například i superhrubou mzdu a má zjednodušit správu daní.

Návrh na přímou volbu prezidenta prošel podle očekávání prvním čtením. Koalice už se s opozicí dohodla na způsobu volby i na tom, že prezident bude ústavně odpovědný. ČSSD se ale podle poslance Jeronýma Tejce chce dál bavit o změnách kompetencí. „Další věcí, kterou bychom rádi pozměnili, je zavedení trestné odpovědnosti prezidenta republiky,“ řekl Tejc ve sněmovně. ČSSD požaduje mimo jiné i změnu ve způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky. Chce otevřít i debatu o tom, že by se volební období prezidenta prodloužilo z pěti na šest let.

Přímá volba prezidenta je o krok blíž (zdroj: ČT24)

O exekuci na sociální dávky rozhodnou poslanci tento týden 

Před závěrečným schvalováním je ve sněmovně také předloha, podle které by dávka na živobytí měla podléhat exekuci a dlužníci by zároveň měli mít možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Poslanci budou moci rozhodovat o novele ještě tento týden. Jejím cílem je podle autorek Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové (obě ODS) zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky.

Sněmovna v prvním čtení podpořila i návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a poslance Marka Bendy (ODS), který omezuje používání peněz z privatizace a z dividend státem ovládaných firem. Podle novely o zrušení Fondu národního majetku by takto získané peníze měly jít na stabilizaci důchodového účtu. Návrh současně odebírá vládě možnost rozhodovat o tom, že tyto peníze, uložené na zvláštním privatizačním účtu, může použít i na některé jiné účely. Dosud je mohla přesouvat například do fondu dopravy, fondu bydlení nebo například Státního fondu životního prostředí.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

V prvním čtení prošel i vládní návrh zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek. Předloha má zlepšit vymáhání či zajišťování pohledávek týkajících se daní, poplatků, cel a dalších podobných plateb mezi zeměmi EU. Zákon má vstoupit v účinnost od ledna příštího roku.

Požadavku opozice na přepracování i zamítnutí dnes v prvním čtění odolal i návrh na sloučení 14 zdravotních ústavů do dvou celků se sídlem v Praze a Ostravě. Předloha nyní míří do  zdravotnického výboru. Kabinet očekává od sloučení úspory. Podle opozice jde o významný zásah do zdravotnictví.