Ministerstvo obrany ukončilo tendr na nákup uniforem

Praha - Ministerstvo obrany zrušilo veřejnou zakázku na nákup vojenských uniforem za 90 milionů korun. Plánovaný nákup se vedení resortu nezdál transparentní, sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. V tendru jako jediná zbyla stejná firma, která figurovala v případu tendru na dodávku nových ponožek, jenž v červenci zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Stáli jsme před rozhodnutím, zda výstroj rychle nakoupit za každou cenu, nebo soutěž opakovat s více zájemci. Zvolili jsme druhé řešení, protože jedině tak může být nákup maximálně transparentní,“ sdělil prostřednictvím svého mluvčího Vondra. Ministr tak využil možnosti dané zákonem o zadávání veřejných zakázek. 

Zakázka na nákup tisíců kusů vojenských stejnokrojů byla vyhlášena v květnu. „Do veřejné zakázky se přihlásilo pět společností. Jelikož ale čtyři z nich nesplnily zadávací podmínky, byly ze soutěže vyloučeny a zůstal pouze jediný uchazeč,“ vysvětlil Pejšek. Nabízená cena byla navíc výrazně vyšší než ta, za kterou byly stejnokroje pořizovány v minulosti, dodal mluvčí.

Podle informací serveru Česká pozice byla jedinou zbylou firmou v soutěži společnost Xena Praha. Jako jediná je schopna vyrobit požadovaný stejnokroj vzor 95 podle norem odpovídajícím české armádě. Firmy, které předpoklady nesplnily, byly Blažek Praha, Koutný Prostějov a STV Group, uvedl server. 

Firma Xena Praha figurovala jako poslední zbývající i ve zrušeném tendru na dodávku nových ponožek pro vojáky. V červnu jí zamezil ÚOHS, neboť v tehdejší soutěži našel několik chyb. Mimo jiné konstatoval, že obrana měla zakázky na některé typy ponožek zadat samostatně, protože jejich výroba je specifická. 

Armáda měla v tendru zájem o dodávku 38 000 vojenských blůz a kalhot

V druhé části zakázky chtěla dalších 52 000 kusů letních blůz a kalhot s béžovým a zeleným potiskem. Zakázka měla být realizována v letech 2011 až 2013. Po jejím zrušení vypíše ministerská sekce novou veřejnou zakázku, která by měla být vyhlášena do konce roku, uvedl Pejšek.

Vydáno pod