Nemocnice nemají na zvýšení platů, lékaři hrozí dalšími protesty

Praha – Nemocnice upozorňují, že příští rok nebudou mít potřebné peníze na slíbené desetiprocentní zvýšení platů lékařů. Česká televize zjistila, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce dát příští rok nemocnicím stejně peněz jako v roce 2010. Na vyšší platy tak prostředky nejsou. Odbory hrozí, že pokud přidáno nedostanou, začnou znovu protestovat. Ministr musí o úhradách nemocnicím definitivně rozhodnout do konce roku.

Ředitele nemocnic tak zřejmě příští rok čeká nelehká volba, buď přilepší zaměstnancům, nebo prodlouží čekací lhůty na plánované operace očí, žlučníku či kyčelního kloubu. „Na 10procentní navýšení platů prostě mít nebudeme, protože bychom museli podstatně omezit péči o pacienty. Určitou možností je prodloužení čekacích lhůt na plánované endoprotézy, mohou to být i oční operace,“ řekl ČT ředitel FN v Brně Roman Kraus.

Nemocnice sice příští rok dostanou více peněz, ty ale půjdou jen na financování špičkových center a na zvýšení DPH. Se zvýšením platů o desetinu si musí ředitelé nemocnic poradit sami. „To, co zbude z center a z toho DPH, tak bude nějaká částka, která se zhruba bude blížit sto procentům roku 2010,“ uvedl Heger.  

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Velké české nemocnice proto v posledních týdnech zjišťují, jestli by lékařům nestačilo přidat méně než slibovaných 10 procent. Doktoři se ale zatím k žádným ústupkům nechystají a hrozí, že by po akci Děkujeme, odcházíme mohly přijít další protesty. „Věřte, že ano. Nejedná se tentokrát už jen o izolovanou akci Lékařského odborového klubu, protože by se samozřejmě cítili podvedení i ostatní zdravotníci,“ uvedl šéf lékařských odborů Martin Engel.

Pojišťovny: Žádné dodatečné vnější zdroje neexistují 

Ministr má ale za sebou i zdravotní pojišťovny. Slibované čtyři miliardy na vyšší platy si podle nich české zdravotnictví prostě nemůže dovolit. „Žádné dodatečné vnější zdroje, které by umožňovaly zase do toho systému přidat víc peněz, v tuto chvíli neexistují,“ konstatoval ředitel VZP Pavel Horák. Jeho slova potvrdil i ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera, podle kterého už systém další navýšení na platy v tuto chvíli neunese. „Takže ten horký brambor je na straně těch poskytovatelů,“ uzavřel.